pierś z kurczaka

Białe mięso z kurczaka dla każdej grupy krwi

Nie każdy człowiek idealnie reaguje na mięso w swojej diecie. Szczególnie grupa krwi A – określana jako rolnicy – ma problemy zwłaszcza z czerwonym mięsem. Pomimo tych przeciwności związanych z grupą krwi niektóre produkty spożywcze mogą okazać się lepiej trawione od innych. Skoro wieprzowina czy wołowina stanowi problem warto spróbować z kurczakiem oraz indykiem a także rybami. Czasem chcąc urozmaicić nasze żywienie różnymi gatunkami mięs robimy sobie nieświadomi krzywdę. Zawsze należy iść za układem trawiennym, bo jak powiedział mądry uczony „choroby zaczynają się w żołądku i jelitach”.

Mięso tłuste kontra chude

drób
źródło: https://pixabay.com/pl/

Decydując się na jedzenie drobiu mamy do wyboru chudsze i bardziej tłuste kawałki. Pierś jest chyba najlepszym przykładem chudego mięsa. Jest tym samym lekkostrawna i prosta w przyrządzeniu. Jednak niezbędne będzie użycie przypraw ponieważ mięso bez tłuszczu jest zwykle bardziej suche i nie posiada tak wyrazistego smaku. Wszystko przez właściwości tłuszczu jakimi są przenoszenie cząsteczek aromatu i tworzenie wrażenia bardziej intensywnego smaku. Skrzydełka z kurczaka okazują się nie gorszą propozycją ponieważ jak wynika z wieloletnich badań tłuszcze nasycone wcale nie są takie niezdrowe. Nie wpływają źle na sylwetkę. Jedyne co mogą zrobić, to zwiększyć kaloryczność całej diety i wydłużyć czas wchłaniania składników odżywczych. Polecane są szczególnie aktywnym osobom, które potrzebują dodatkowych kalorii w swojej wymagającej dyscyplinie sportu.

Przełam nudę piersi z kurczaka

W każdej chwili możesz przełamać rutynę piersi z kurczaka na rzecz wielu innych części mięsa drobiowego. Co ważne, zrobisz to bez poczucia winy ponieważ tłuste kawałki mięsa drobiowego mimo wszystko wchłaniają się lepiej i są zdrowsze od czerwonych gatunków mięs. Jeżeli nie wiesz jak je przyrządzić, to w sklepie dostatniego gotową odpowiedź. Skrzydełka bądź udka ( http://drosed.com.pl/produkt/skrzydelka-z-kurczaka/ ) w formie pakowanej i zważonej można kupić jako gotowy przyprawiony produkt idealny na patelnie. Przypominam, że mięso smażymy tylko na olejach nasyconych (kokosowy, ryżowy, smalec, masło klarowane) lub bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej. Można je również ugotować na parze.

Pin It

Warto zobaczyć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.