dieta niskosodowa - sałatka na talerzu

Dieta niskosodowa – kiedy warto ją stosować?

Sól kamienna spożywcza – wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. Niby niewinny produkt, a jednak spożywany w nadmiarze negatywnie odbija się na naszym zdrowiu. Może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, jak również niewydolności nerek, udaru mózgu, zawału serca i osteoporozy. A prawda jest taka, że trudno dziś uniknąć soli. Dodawana jest niemal wszędzie, nawet tam, gdzie się tego nie spodziewamy. Polacy znacznie przekraczają dziennie dawki spożycia soli. Stąd coraz częściej niezbędna staje się dieta niskosodowa, znana też jako dieta bez soli. Na czym polega tego typu sposób żywienia, co jeść, a czego nie? W końcu dla kogo dieta niskosodowa będzie najbardziej odpowiednia?

Na czym polega dieta niskosodowa?

Dieta niskosodowa to sposób żywienia w dużej mierze ograniczający podaż sodu – w postaci soli kamiennej kuchennej oraz innych źródeł tego pierwiastka. Ten sposób żywienia zakłada zmianę podejścia do odżywiania oraz wymusza zastosowanie się do określonych zasad przygotowywania posiłków i wyboru produktów spożywczych. Bardzo ważnym punktem tutaj jest nie tylko zaprzestanie stosowania soli kuchennej i przyprawiania nią codziennych dań, ale również rezygnacja z produktów przetworzonych na rzecz tych świeżych oraz ograniczenie kupowania gotowych dań, które wystarczy podgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Dieta niskosodowa wymaga także rezygnacji z potraw smażonych. Zaleca się za to gotowanie w wodzie, gotowanie na parze oraz duszenie bez dodatku tłuszczu. Niezbędne jest komponowanie codziennego jadłospisu na bazie warzyw oraz owoców, chudego mięsa, chudego twarogu i fermentowanych napojów mlecznych, a także kasz, nieoczyszczonego ryżu i ryb bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3. Ale uwaga! Nie mogą to być ryby wędzone oraz konserwy rybne.

Czym zastąpić sól?

Dieta niskosodowa nie musi być drogą przez mękę. Ona także może być smaczna. Wystarczy tylko wiedzieć, czym zastąpić sól kamienną. A propozycji jest całe mnóstwo. Na pewno świetnie sprawdzą się takie przyprawy jak tymianek, czubrica, cząber, estragon, natka pietruszki, oregano, itd.

Co można jeść na diecie niskosodowej

Dieta bez soli powinna opierać się na produktach świeżych i maksymalnie nieprzetworzonych. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się między innymi chude mięsa oraz samodzielnie przygotowane wędliny, morskie ryby jak np. makrela, śledź, łosoś, a także świeże warzywa i owoce, chudy nabiał, oleje roślinne, produkty pełnoziarniste, orzechy. Szczególną uwagę warto zwrócić na produkty bogate w magnez, wapń oraz potas, które obniżają ciśnienie krwi. Zalicza się do nich między innymi banany, jabłka, brzoskwinie, brokuły, pietruszkę, pomidory oraz brukselkę. Do menu warto włączyć także pestki dyni, kakao, otręby.

dieta niskosodowa owoce

Dieta niskosodowa – produkty zabronione

Przechodząc na dietę niskosodową należy mocno ograniczyć lub całkowicie wyeliminować takie produkty spożywcze, jak fast food, kostki rosołowe oraz żywność typu instant, parówki i wędliny. Na zakazanej liście są też gotowe dania garmażeryjne, paluszki, solone orzeszki, chipsy i krakersy.

Jakie korzyści przynosi dieta bez soli

Dieta bez soli obniża ciśnienie tętnicze, reguluje pracę układu krążenia oraz układu oddechowego. Co za tym idzie, mijają takie dolegliwości jak duszności, szybka i większa męczliwość oraz potliwość. Zmniejsza się kołatanie serca, a do tego wszystkiego mogą również zniknąć objawy nadciśnienia, a więc bezsenność, bóle i zawroty głowy. Co ważne, o ile nie najważniejsze – mniej soli w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru oraz zawału serca. I to nie wszystko. Mniej soli w diecie oznacza niższy jej poziom w jelitach, co z kolei przekłada się na rozszerzenie naczyń krwionośnych w mózgu. Co to dokładnie oznacza? Otóż osobom na diecie niskosodowej nie grozi demencja i otępienie. Zmniejsza się też ryzyko wystąpienia SM (stwardnienia rozsianego).

Kiedy warto przejść na diecie niskosodową?

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, bezpieczne dzienne spożycie soli w diecie dorosłej osoby powinno wynosić 5 g. Tymczasem Polacy każdego dnia zjadają nawet do 15 g tego składnika. Sól kamienna towarzyszy nam codziennie. Dodajemy ją do niemal każdego dania lub nieświadomie spożywamy w wielu innych, niewinnych z pozoru produktach. Jeśli wiesz, że solisz dużo, do tego często sięgasz po żywność przetworzoną lub fast food, to już teraz powinna ci się zapalić czerwona lampka z hasłem „dieta niskosodowa”. Jeśli chcesz żyć zdrowo, musisz wdrążyć w życie radykalne zmiany. Ponadto dieta niskosodowa polecana jest osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze i choroby układu krążenia, które zwiększają ryzyko choroby wieńcowej oraz udaru, jak również osobom ze schorzeniami nerek, z zaburzoną gospodarką elektro jelitową oraz borykającym się z nadwagą lub otyłością. Dieta bez soli to także odpowiednie rozwiązanie dla osób chorujących na cukrzycę i miażdżycę.

Przepis na pyszny obiad bez soli

Myślisz, że jedzenie bez soli jest mdłe, niesmaczne i byle jakie? Nic bardziej mylnego! Cały sekret tkwi w odpowiednim doborze składników i przypraw. Początki zawsze są trudne, ale później będzie już tylko lepiej. Poniżej prezentujemy przepis na pyszne i pożywne danie bez soli. Smacznego!

Gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną

Składniki

  • 3 łyżki suchej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy – suche ziarna
  • 1 jajko
  • cebula
  • 1/3 pora
  • 3 suszone pomidory
  • 1 marchewka
  • liście białej kapusty
  • świeża natka pietruszki
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka dobrej jakości mąki pszennej
  • przyprawy: oregano, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, zioła prowansalskie, pieprz

Wykonanie

Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Soczewicę najpierw przelewamy wrzątkiem i dopiero później gotujemy. Następnie odcedzamy i mieszamy ze słodką oraz ostrą papryką. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Por obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wrzątkiem. Gotujemy około 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustkę i oddzielamy liście. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebulę. Dodajemy por, marchewkę oraz suszone pomidory. Całość smażony około 10 minut. Dodajemy pieprz i posiekaną natkę pietruszki.

Ostudzone warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą i soczewicą. Dodajemy jajko. Mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na liście. Boki liści składamy do środka, następnie pozostałą część liścia ciasno zwijamy aż do samego końca. Przygotowane gołąbki układamy na pozostałych liściach kapusty w garnku z szerokim dnem. Zalewamy gorącą wodą. Gotujemy pod przykryciem przez pół godziny. Wywar, który zostanie po ugotowaniu gołąbków przelewamy do innego garnuszka, do którego następnie dodajemy passatę i przecier pomidorowy oraz pozostałe przyprawy i mąkę rozmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotowujemy i mamy sos! Gołąbki możemy podać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Więcej przepisów na pyszne dania bez soli znajdziesz tutaj http://www.wyrzucsolniczke.pl/gotuj-bez-soli

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.