Ekspres do kawy – ciśnieniowy czy przelewowy?

Żaden miłośnik kawy nie wyobraża sobie nie posiadać na wyposażeniu swojej kuchni ekspresu do jej parzenia. Gdy budzi nas delikatny, ale zdecydowany aromat świeżo mielonej i parzonej kawy, dzień od razu staje się lepszy. Kawa spożywana w umiarkowanych ilościach ma też właściwości zdrowotne. Bez wątpienia jednak na smak kawy wpływa sposób jej przyrządzenia. Z tego względu bardzo popularne stały się ciśnieniowe ekspresy do kawy, które zdają się powoli wypierać tradycyjne przelewowe „zaparzarki”. Czym się od siebie różnią?

Przelewowy ekspres do kawy – tradycja i prostota

Ekspresy przelewowe to jedne z najpopularniejszych ekspresów do kawy dostępnych na rynku. Po raz pierwszy w polskich domach pojawiły się pod koniec lat 90. i szybko podbiły nasze serca. Choć od tamtego momentu technologia w tym zakresie poszła bardzo do przodu, a miejsce ekspresów przelewowych zajęły o wiele nowocześniejsze sprzęty, one wciąż cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem tradycjonalistów.

Ekspresy przelewowe, jak sama nazwa wskazuje, działają na zasadzie „przelewania” gorącej wody przez zmielone ziarna kawy i parzenia jej w ten sposób wprost do eleganckiego dzbanka. Często wykorzystywane są do niego jednorazowe, papierowe filtry do kawy. Ekspresy przelewowe są proste w użytkowaniu i właściwie bezawaryjne. Ponieważ nie zawierają panelu sterowania ani żadnych dodatkowych funkcji, nie ma obaw, że z czasem zawiodą – co najwyżej jego poszczególne elementy mogą się zwyczajnie zużyć. Dużą zaletą ekspresów przelewowych jest ich dostępność i niska cena – najtańsze modele kosztują już poniżej 100 złotych. Dostępne są też różne pojemności dzbanków oraz pojemników na wodę. Dzięki temu w zależności od potrzeb możemy wybrać pojemność na jeden kubek kawy lub na kilka, dla całej rodziny.

W czym zatem tkwi fenomen ekspresów ciśnieniowych?

Ciśnieniowy ekspres do kawy – zostań baristą we własnym domu!

Ekspresy ciśnieniowe to o wiele bardziej zaawansowany technologicznie sprzęt gastronomiczny. Początkowo można je było uświadczyć wyłącznie w kawiarniach i restauracjach, jednak dziś każdy z nas może posiadać taki sprzęt we własnej kuchni. Ekspresy ciśnieniowe pozwalają na parzenie kawę w optymalnych warunkach potrzebnych do uzyskania możliwie najbardziej aromatycznego i pysznego napoju. Wykorzystują przy tym odpowiedni poziom ciśnienia, stąd też ich nazwa. Nowoczesne ekspresy ciśnieniowe to w gruncie rzeczy urządzenia wielofunkcyjne.

Niejednokrotnie posiadają wbudowany młynek do kawy czy spieniacz do mleka, co umożliwia parzenie świeżo mielonej kawy na kilka sposobów. Pomimo wielu funkcji, nadal są proste w obsłudze – wystarczy wybrać odpowiedni program i podstawić kubek pod dyszę, by za kilkanaście sekund móc cieszyć się wybornym smakiem kawy rodem z najlepszej włoskiej kawiarni. W ekspresie ciśnieniowym możemy przygotowywać nie tylko tradycyjne espresso, ale też efektywne kawy smakowe, na przykład cappuccino, latte, mocca a nawet kakao czy gorącą czekoladę dla najmłodszych. Dzięki temu możemy w wyjątkowy sposób uraczyć naszych Gości i poczuć się jak profesjonalni bariści we własnej kuchni!

Niemniej ekspres ciśnieniowy to spory wydatek – jego ceny są wielokrotnie wyższe od cen ekspresów przelewowych, a im bardziej zaawansowany technologicznie model, tym oczywiście wyższa cena. Jest to więc duży wydatek, na który wiele osób po prostu nie stać.

Podsumowując: jeżeli szukamy niedrogiego i niezawodnego sprzętu do parzenia zwykłej kawy, nasze oczekiwania w zupełności spełni tradycyjny ekspres przelewowy. Dla miłośników profesjonalnie przygotowywanej kawy na wiele sposobów, którzy mogą poświęcić na odpowiedni sprzęt więcej pieniędzy, polecamy ciśnieniowy ekspres do kawy.

O czyszczeniu ekspresu przeczytasz w poprzednim wpisie: http://onaband.pl/czyszczenie-ekspresu-do-kawy-jak-czesto-to-robic/

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.