Owsianka to śniadanie, które warto znać

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani, a to sprawia, że często nie mamy czasu na prawdziwe śniadanie. Łapiemy coś w biegu, co nie zawsze musi być zdrowe, ale ma zapewnić nam zastrzyk energii. Czasem są to nawet batony, co oczywiście nie jest zdrowym, pełnowartościowym posiłkiem. Warto więc znaleźć te kilka minut rano, by zjeść… owsiankę. To bowiem jeden z najzdrowszych posiłków, które możemy zagwarantować naszemu organizmowi.

Śniadanie to zdecydowanie jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia. Sprawia on, że nabieramy energii na cały dzień, a przynajmniej do momentu, kiedy nadejdzie pora obiadowa. Często jednak na śniadanie nie ma czasu, bo trzeba odwieźć dzieci do szkoły lub należy pędzić do pracy. Warto jednak znaleźć te parę minut, by przygotować w domu czy w pracy coś wartościowego do zjedzenia. I czymś takim jest właśnie owsianka.

Owsianka – co należy o niej wiedzieć?

Owsianka to coś więcej, niż tylko prosty do przyrządzenia posiłek. Wystarczy dodać do niej jogurtu naturalnego, kilka dodatków i gotowe. Owszem, ale dobrze też wiedzieć, czym w ogóle jest to popularne danie. Ziarna owsa mają w sobie prawdziwą bombę witaminową z grupy B. Witamina B6 wpływa na komórki nerwowe, a B1 sprawia, że ma się więcej energii i wolniej się człowiek męczy. Dodatkowo owsianka jest bogata w błonnik, który wpływa na procesy trawienne, a także zawiera flawonoidy. To substancje, które mogą wpływać na ochronę przed nowotworami.

Z czym jeść owsiankę?

Owsiankę w tradycyjny sposób przygotowuje się z ciepłą wodą lub mlekiem. Nikt jednak nie zabrania nam lekkiego ulepszenia tego przepisu i dodania do niego smakowitych, a przede wszystkim zdrowych składników. Dodając do owsianki jogurtu naturalnego oraz miodu, dodatkowo będziemy mogli się poszczycić mocniejszymi kośćmi oraz zdrowszym sercem. Warto dodać do śniadania owoce, które mają w sobie dodatkowe witaminy. Płatki owsiane doskonale smakują z pokrojonym bananem czy malinami. Oczywiście o wiele łatwiej dostać w sklepie maliny w okresie letnim, ale w zimie także można je znaleźć w sklepie. Dobrze wcześniej zrobić większe zapasy i np. część z owoców zamrozić i przechowywać w zamrażarce na okres zimowy. Owsiankę można także mieszać z… kawą. Tak, dodając do gotowej już potrawy małą filiżankę espresso, zapewnimy sobie mocny zastrzyk energii na cały dzień. Warto z owsianką eksperymentować i próbować nowych rozwiązań, bo może to sprawić, że odkryjemy dla siebie zupełnie nowe smaki. Smaki, które sprawią, że śniadania będziemy chcieli spożywać

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.