Pogromcy tłuszczu w menu

Każdy mężczyzna w tajemnicy przed całym światem z pewnością marzy o płaskim i umięśnionym brzuchu. Podstawę sukcesu stanowią systematyczne ćwiczenia oraz…dieta bogata w warzywa, błonniki i substancje, które skutecznie zwalczają komórki tłuszczowe.

Kwas galusowy

Kwas galusowy, zawarty w czerwonej herbacie, znacznie ogranicza wchłanianie tłuszczu i przyspiesza proces jego wydalania. W ten sposób powstaje tzw. ujemny „tłuszczowy bilans”, który powoduje, że organizm zaczyna pozbywać się zbędnych „zapasów” przede wszystkim z okolicy brzucha i bioder.

Kwercetyna

Kwercetyna, która znajduje się między innymi w brokułach, cebuli czy jarmużu, ogranicza natomiast odkładanie się tłuszczu oraz hamuje tworzenie i pęcznienie nowych komórek tłuszczowych.

L- karnityna

L- karnityna, zawarta w nabiale i czerwonym mięsie, częściowo wytwarzana jest w ludzkim organizmie. Odpowiada Za transport kwasów tłuszczowych oraz ich zamianę w energię.

Wapń

Wapń, którego głównym źródłem są jogurty, serki i jajka, łączy się z tłuszczem już w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu organizm więcej tłuszczu wydala, a mniej odkłada. Dodatkowo wapń skutecznie hamuje działanie hormonu o nazwie kalcytriol, powodującego przyrost tkanki tłuszczowej.

Katechiny

Katechiny, zawarte w zielonej herbacie, należy do tzw. naturalnych termogeników, zwiększających wytwarzanie ciepła w ciele. Przyspiesza metabolizm i zmusza organizm do sięgnięcia po rezerwy energetyczne zgromadzone w tkance tłuszczowej.

 

 

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.