mleko

Problem z laktozą u małych dzieci i mleko bez alergenów

Czy człowiek został stworzony do picia mleka od krowy? Niewątpliwie dorosły człowiek może mieć z tym problemy, ale nie można odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie. Dziecko, które dopiero pojawiło się na świecie nie powinno mieć natomiast problemu ze spożyciem naturalnego mleka matki. To pierwsza w życiu substancja odżywcza, która dostarcza najlepszych minerałów, witamin i makroskładników. Jeżeli organizm jej nie trawi należy sięgnąć po jeden z produktów zastępczych.

Mleko bez laktozy dla noworodka

mleko
źródło: https://pixabay.com/pl/

Każdy ssak zaczyna swój rozwój od substancji płynnej jaką jest mleko. Znajdują się tam proteiny niezbędne w budowaniu kości, mięśni i pracy mózgu a także mikroelementy i naturalna flora bakteryjna. Czy możliwe jest odtworzenie takiego składu w produkcie syntetycznym? Bez problemu jesteśmy w stanie umieścić w odtłuszczonym mleku wszystkie mikroelementy takie jak magnez, potas, witaminy C, E i D. Umieszczenie w nim wysokie jakości proteiny serwatki, również jest proste co potwierdza duży rynek suplementów diety. Serwatka nie jest tylko suplementem dla sportowców. Podaje się ją także ludziom, którzy odbudowują swoją masę mięśniową po walce z nowotworami lub wypadkach. Ostatnią rzeczą są żywe kultury bakterii. To niezwykle istotny czynnik, który odżywia nasz drugi mózg i wiąże się z odpornością organizmu. Drugim mózgiem u człowieka są jelita, ponieważ tam zachodzi tysiące procesów związanych z naszym zdrowiem. Tworzone przez Nestle mleko nan używane przy alergii na laktozę zawiera wszystkie wyżej wymienione składniki. Dobrze znana marka sprawiła, że jest to lider wśród producentów mleka zamiennego. Jego druga wersja (Nan Pro 2) jest dużo lepsza od pierwszej ze względu na zawartość probiotyków. Zaskakujące jest, że poprzednia wersja nie miała ich zbyt wielu, ponieważ to szczególnie ważny składnik dla prawidłowego rozwoju.

Warto pić mleko, gdy organizm go nie toleruje?

Wmawia się nam, że mleko to najlepsze źródło wapnia i witamin z grupy rozpuszczalnej w tłuszczach. To jeden wielki mit, zwłaszcza jeśli mówimy o nabiale sklepowym. Jedynym wartościowym nabiałem (dla osób bez alergii i nietolerancji pokarmowej) są fermentowane produkty mleczne i mleko pasteryzowane. Oba zawierają szereg żywych kultur bakterii w przeciwieństwie do mleka UHT. Małe dziecko miewające kolki po mleku daje jasny sygnał, że nie toleruje tego produktu. Dorosły człowiek często nie zwraca uwagi na złe skutki picia mleka – spożywając je przez lata. Można się bez niego obejść. A spożywanie go mimo nietolerancji powoduje powolne uszkadzanie systemu odpornościowego, jelit oraz najróżniejsze przypadłości zdrowotne. Spotkałem się z przypadkami, w których odstawienie nabiału eliminowało problemy skórne, bóle głowy czy zaparcia jak magiczna różdżka. Warto spróbować na sobie efektów odstawienia laktozy i nabiału na okres miesiąca. Po tym czasie zaobserwujecie dużą bądź niewielką różnicę.

Pin It

Warto zobaczyć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.