zdrowie

Produkty spożywcze niesłusznie uznane za niezdrowe

Zanim produkt spożywczy zostanie uznany za niezdrowy, musi przejść badania, które wskażą jego negatywne właściwości na ludzki organizm. Często jest tak, że szkodliwe substancje uwalniają się lub przekształcają dopiero w procesie obróbki cieplnej. Tak jest z kwasami tłuszczowymi omega 3 oraz wieloma olejami roślinnymi, które zmieniają się w tłuszcze TRANS dopiero podczas smażenia. W ostatnich latach obalono wiele mitów na temat szkodliwości wielu obecnie zdrowych produktów spożywczych. Wpisanie ich na listę niezdrowych w nadmiarze lub nawet niewielkim spożyciu okazało się pochopne. Jednak w niektórych przypadkach chodziło o grubszy interes, który po cichu można nazwać spiskiem. Które jedzenie zawsze było zdrowe? Na pewno poznacie je na poniższych zdjęciach.

niezdrowe
źródło: https://pixabay.com/pl/

Na tym zdjęciu widać konserwę ze smalcem.

osełka
źródło: https://pixabay.com/pl/

Trafiliście! To masło a nie jakaś margaryna 🙂

owoce
źródło: https://pixabay.com/pl/

To może być dla was zaskoczenie. Banany zostały uznane za niezbyt zdrowy owoc. Prawda jest taka, że to najlepszy owoc jaki powinien znaleźć się w potreningowym posiłku sportowca.

ziarna
źródło: https://pixabay.com/pl/

W filiżance kawy znajduje się więcej antyoksydantów i witamin niż w większości sklepowych owoców i warzyw.

Pin It

Warto zobaczyć

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.