„Zły” cholesterol – jak z nim walczyć

cholesterol-megaredPolacy cierpią z powodu wysokiego poziomu „złego” cholesterolu. Jak obniżyć jego poziom w naszym organizmie i jak mogą nam w tym pomóc kwasy Omega-3 – to są pytania, na które odpowiedź powinien znać każdy z nas.

Więcej tym, czym jest „zły” i „dobry” cholesterol dowiesz się ze strony: http://www.wybierzmegared.pl/


Oprócz aktywności fizycznej, korzystny wpływ na poziom „złego” cholesterolu mają kwasy omega-3. Już w latach 70. ubiegłego wieku obserwacje dotyczące Eskimosów zamieszkujących Grenlandię wykazały, że pomimo diety ubogiej w owoce, warzywa i złożone węglowodany, a bogatej w tłuszcze i cholesterol mieli stosunkowo niskie stężenie triglicerydów (TG), chylomikronów, cholesterolu LDL (LDL-C) i wysokie stężenie cholesterolu HDL (HDL-C) w surowicy oraz rzadziej chorowali na zawał serca niż kontrolna populacja Duńczyków. W latach 80. udowodniono, że ten korzystny efekt był przynajmniej częściowo efektem spożywania ryb bogatych w EPA i DHA.

Omega-3 korzystnie wpływają na profil lipidowy, gdyż obniżają stężenie trójglicerydów a podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL). Związki te obniżają również ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie. Sprzyjają bowiem produkcji tlenku azotu, który działa rozkurczająco na naczynia krwionośne.

Omega-3 mogą także obniżać ryzyko zawału serca, gdyż wbudowują się w błony komórkowe i w ten sposób zmieniają funkcjonowanie płytek krwi. Płytki biorą udział w powstawaniu skrzepliny w miejscu pęknięcia blaszki miażdżycowej. Jeśli skrzeplina zamknie światło naczynia wieńcowego dochodzi do zawału. Gdy spożywamy produkty bogate w omega-3, płytki krwi są mniej skłonne do przylegania do uszkodzonej blaszki i tworzenia zakrzepu.

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.