19 kwietnia 2025
owoce

źródło: https://pixabay.com/

Słodkie, pełne witamin, błonnika oraz zwykle oparte o fruktozę – tak można zdefiniować owoce. Dietetycy polecają spożywanie przynajmniej 4 porcji owoców i warzyw dziennie. Nie oznacza to, że powinniśmy jeść jabłka czy mandarynki do każdego posiłku. Wystarczy, że owoce pojawią się raz w ciągu dnia. Ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, że owoce mogą być niebezpiecznym produktem spożywczym, gdy spożyjemy je w nadmiarze lub o złej porze w ciągu dnia.

Żadnych owoców po godzinie 16!

Wątroba to bardzo ważny organ, od którego zależy nasze zdrowie. Od rana do godziny 16-17:00 jego działanie jest bardzo intensywne. Natomiast im bliżej nocy (zachodu słońca) tym jej działanie zaczyna być spowolnione. Jest kilka szczególnie obciążających wątrobę substancji. Pierwsza jest alkohol a drugą fruktoza. Obie mogą wywołać marskość wątroby przy nadmiernym spożyciu. Jednak w przypadku owoców, nadmierne spożycie liczy się od godziny 16-17 w górę. Spożywanie owoców do popołudnia działa pozytywnie, pod warunkiem, że nie mamy cukrzycy lub jakiejś choroby pasożytniczej.

borówki
źródło: https://pixabay.com/

Pasożyty w jelitach i krwi

Cukier to energia również dla wszystkich czynników chorobotwórczych. Złe bakterie chętnie skorzystają z fruktozy znajdującej się w jabłkach, sokach, miodzie, a nawet przetworach i suszonych owocach. Borelioza oraz inne choroby zakaźne wywołane bakteriami mogą stać się bardzo niebezpieczne dla życia i zdrowa, gdy ilość energii pozyskiwanej z cukrów prostych, a także złożonych będzie wysoka. Jelita, które mają własne pożyteczne bakterie, mogą zostać poważnie uszkodzone przez złe frakcje bakterii, gdy spożycie fruktozy będzie zbyt wysokie.

Nie wszystkie owoce składają się z fruktozy

Fruktoza nie jest sprawcą całego zła na świecie, niemniej jednak należy ją ograniczyć. Nie wszystkie owoce mają w składzie fruktozę. Niektóre z nich mają jej bardzo niewiele. Truskawki i inne małe owoce zrywane z krzewów w sezonie wakacyjnym są znacznie zdrowsze niż jabłka pełne cukru. Banany na przykład posiadają przeważającą ilość skrobi, a awokado opiera się przede wszystkim na tłuszczach nasyconych. W przypadku nietolerancji fruktozy możemy sięgnąć również po cytrusy i dojrzałe kiwi oraz jagody.

Owoce nie są produktem spożywczym, który można jeść bezkarnie, kiedy chcemy i w dowolnej ilości. Oprócz wartościowych witamin i minerałów mają w sobie fruktozę, która niewiele różni się od białego cukru, którego tak się boimy.

Dodaj komentarz