Wakacje powinniśmy wykorzystywać nie tylko na przebywaniu na dworze podczas słonecznej pogody, ale także na jedzeniu świeżych sezonowych warzyw i owoców. Każdy z was potrafi skomponować szybkiego szejka z pomarańczy, truskawek czy przepysznych i zdrowych malin. Jednak tak banalny napój owocowy niesie ze sobą przede wszystkim sporą dawkę cukrów prostych. Witaminy i enzymy trawienne są w nim nie do przecenienia. Niemniej brakuje mu kilku prozdrowotnych dodatków, które nie będę tylko podnosić poziomu cukru we krwi.
Warzywa idealne do szejka
Żeby nie popsuć smaku słodkiego szejka źle dobranym warzywem, podrzucę wam kilka przykładów zieleniny, która wpłynie przede wszystkim na właściwości prozdrowotne. Zanim przejdę do warzyw kilka słów o sporządzeniu napoju. Używajcie do tego miksera kielichowego, który sieka wszystkie składniki. Wyciskarka do soków jest marzeniem wielu domowych kucharzy, ale nie sprawdzi się jako najzdrowszy sposób przygotowania szejka. Miąższ ma w sobie witaminy i minerały, dlatego nie radzę go marnować.
Wśród obowiązkowych warzyw liściastych do owocowego szejka znajdują się: rukola, roszponka, szpinak oraz jarmuż. Każdy z tych odmian kapusty lub kuzyn tego gatunku posiada w sobie mnóstwo antyoksydantów, witamin i substancji, które wykazują działanie aktywne, niczym silne farmaceutyki. Traktujmy je jako antybiotyki w naturalnej formie i dodawajmy do naszych napojów wakacyjnych. Nie wszystkie naraz by nie zepsuć sobie smaku. Wybierajmy jeden rodzaj w ilości kilku listków.
Przyprawy na stawy i stany zapalne
Przyprawia się nie tylko jedzenie. Wśród ziół oraz sproszkowanych korzeni, które mogą urozmaicić szejk owocowy znajdują się trzy perełki. Pierwszą jest imbir, który wykazuje działanie odżywiające stawy i wpływające na ich regenerację. Natomiast kurkuma jako drugi ze składników może być jednym z najlepszych środków spożywczych walczących z komórkami rakowymi. Trzeci to goździki. Według niektórych źródeł są najlepszą przyprawą dla osób z dysbiozą jelit, które starają się usunąć nadmiar pasożytów żyjących w przewodzie pokarmowym.