16 stycznia 2025
owocowy

źródło: https://pixabay.com/pl/

Wakacje powinniśmy wykorzystywać nie tylko na przebywaniu na dworze podczas słonecznej pogody, ale także na jedzeniu świeżych sezonowych warzyw i owoców. Każdy z was potrafi skomponować szybkiego szejka z pomarańczy, truskawek czy przepysznych i zdrowych malin. Jednak tak banalny napój owocowy niesie ze sobą przede wszystkim sporą dawkę cukrów prostych. Witaminy i enzymy trawienne są w nim nie do przecenienia. Niemniej brakuje mu kilku prozdrowotnych dodatków, które nie będę tylko podnosić poziomu cukru we krwi.

Warzywa idealne do szejka

owocowy
źródło: https://pixabay.com/pl/

Żeby nie popsuć smaku słodkiego szejka źle dobranym warzywem, podrzucę wam kilka przykładów zieleniny, która wpłynie przede wszystkim na właściwości prozdrowotne. Zanim przejdę do warzyw kilka słów o sporządzeniu napoju. Używajcie do tego miksera kielichowego, który sieka wszystkie składniki. Wyciskarka do soków jest marzeniem wielu domowych kucharzy, ale nie sprawdzi się jako najzdrowszy sposób przygotowania szejka. Miąższ ma w sobie witaminy i minerały, dlatego nie radzę go marnować.

Wśród obowiązkowych warzyw liściastych do owocowego szejka znajdują się: rukola, roszponka, szpinak oraz jarmuż. Każdy z tych odmian kapusty lub kuzyn tego gatunku posiada w sobie mnóstwo antyoksydantów, witamin i substancji, które wykazują działanie aktywne, niczym silne farmaceutyki. Traktujmy je jako antybiotyki w naturalnej formie i dodawajmy do naszych napojów wakacyjnych. Nie wszystkie naraz by nie zepsuć sobie smaku. Wybierajmy jeden rodzaj w ilości kilku listków.

Przyprawy na stawy i stany zapalne

dodatki
źródło: https://pixabay.com/pl/

Przyprawia się nie tylko jedzenie. Wśród ziół oraz sproszkowanych korzeni, które mogą urozmaicić szejk owocowy znajdują się trzy perełki. Pierwszą jest imbir, który wykazuje działanie odżywiające stawy i wpływające na ich regenerację. Natomiast kurkuma jako drugi ze składników może być jednym z najlepszych środków spożywczych walczących z komórkami rakowymi. Trzeci to goździki. Według niektórych źródeł są najlepszą przyprawą dla osób z dysbiozą jelit, które starają się usunąć nadmiar pasożytów żyjących w przewodzie pokarmowym.

Dodaj komentarz