Nowoczesne piece gastronomiczne potrafią przygotowywać dania różnymi sposobami i ułatwiają prowadzenie lokalu gastronomicznego. Wśród popularnych pieców znajdują się obecnie te konwekcyjno-parowe. Jak działają? Dlaczego warto zdecydować się na ich kupno?
Jak działają piece elektryczne konwekcyjno-parowe?
Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia gastronomiczne, które wykorzystują konwekcję, czyli inaczej przez ruch powietrza oraz parowanie. Dzięki temu pozwalają na łatwe i wygodne przygotowywanie potraw różnymi technikami.
Najczęściej działają one jako piece elektryczne gastronomiczne, dlatego wymagają podłączenia do instalacji elektrycznej. Nie ma zatem potrzeby podłączania ich do instalacji gazowej albo butli gazowej, co także przekłada się na bezpieczeństwo ich użytkowania.
Funkcje pieców konwekcyjno-parowych
Nowoczesne piece elektryczne gastronomiczne konwekcyjno-parowe mogą przygotowywać dania z wykorzystaniem różnych rodzajów technik obróbki cieplnej, co przekłada się też na ich szerokie zastosowanie.
Za pomocą pieca konwekcyjno-parowego można między innymi korzystać z poniższych funkcji:
-
grillowanie
-
pieczenie – możliwość zastosowania sondy
-
smażenie
-
blanszowanie
-
gotowanie normalne
-
gotowanie na parze
-
podgrzewanie potraw
-
podtrzymywanie temperatury
-
regeneracja potraw
Tak szerokie zastosowanie powoduje, że piece elektryczne gastronomiczne to urządzenia o uniwersalnym przeznaczeniu i mogą one zastąpić inne rodzaje sprzętów gastronomicznych używanych w lokalu.
Dlaczego warto zdecydować się na piec konwekcyjno-parowy?
Urządzenia jak konwekcyjno-parowe piece elektryczne gastronomiczne ze względu na swój sposób pracy wyróżniają się wieloma zaletami. Dlaczego warto zdecydować się na zakupienie takiego sprzętu do lokalu gastronomicznego?
Do najważniejszych zalet pieców konwekcyjno-parowych zaliczane są:
-
wysoka efektywność pracy
-
energooszczędność i oszczędność wody
-
szeroka gama funkcji do wyboru
-
możliwość samodzielnego programowania funkcji
-
programy ułatwiające czyszczenie urządzenia
-
przygotowywanie dań z wykorzystaniem małej ilości tłuszczu
-
podkreślenie smaku i zapachu potraw
-
skrócenie czasu przygotowania dań
W jakich lokalach sprawdzą się piece elektryczne gastronomiczne?
Elektryczne piece konwekcyjno-parowe mogą być wykorzystywane w różnych lokalach gastronomicznych. Są one stosowane między innymi w punktach jak restauracje, kawiarnie, bary, firmy cateringowe, sale przyjęć, stołówki.
Szeroka gama pieców tego typu pozwala na dobranie odpowiedniego modelu do indywidualnych wymagań. Z dostępnymi wariantami pieców elektrycznych konwekcyjno-parowych można zapoznać się już teraz na stronach ich producentów i w sklepach gastronomicznych.
—
HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK
https://hybryda-gastro.pl
TEL: 32 418-72-55
E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl
NIP: 6312312497, REGON: 241677598
ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice
—