Problemy związane z kompozycją posiłków oraz noszeniem ich ze sobą do pracy i szkoły mają status legendarny. Każdy trener i dietetyk miał w swoim życiu klientów pytających o to co jeść poza domem. Najlepszą odpowiedzią jest „jeść to co sami przyrządzimy”. Niestety leniwe podejście, problem z dyscypliną i szybkie poddawanie się powodują, że niewiele osób bierze ze sobą zdrowe jedzenie do pracy. Dodatkowo dochodzi wstyd pojawiający się w szkole. Uczęszczający na zajęcia ludzie zwykle nie biorą ze sobą posiłków i głodują przez 6-8 godzin. Takie postępowanie nie zapewni ani zdrowia ani efektów wizualnych, na którym wam zależy.
Pojemniki na żywność
Zacznijmy na końca, czyli przedmiotów, w których będziemy nosili nasze jedzenie. Pojemniki śniadaniowe istnieją od lat. Można kupić je w wersji do szkoły lub pracy. Mogą mieć przegródki na różne elementy posiłku takie jak sałatka czy mieszanka nasion i orzechów. Zakupcie przynajmniej dwa dobrej jakości pojemniki o szczelnym zamknięciu. Żadna filozofia a dzięki temu odżywianie stanie się regularne w ciągu całego dnia.
Gotuj rozważnie
Teraz czas na rozsądne przygotowanie potraw, które trafią do naszego pudełka. Wykluczamy wszelkie zupy, sosy oraz inne płynne dania, które mogłyby wylać się w czasie podróży. Stawiamy na składniki o zbitej konsystencji nie wypuszczające dużej ilości wody. Kasze, ryże, makarony czy nawet pieczywo to wasza podstawa energetyczna na długie godziny. Mięso zwykle jest w postaci stałej, więc o to się nie martwcie. Bardzo ważne są warzywa, które mogą występować jako sałatka. Połączenie sałaty, pomidora, rzodkiewki, cebuli i szczypiorku będzie niemal idealne. Nie polecam robić z tego mizerii ze śmietaną. Jeżeli wasze pudełko nie posiada przegródek wszystko co płynne zmiesza się z kaszą i mięsem. Danie może stracić przez to apetyczny wygląd i smak. Mało skomplikowane odżywianie oparte o tanie i ogólnodostępne produkty spożywcze jest dobre pod warunkiem, że idziecie w jakość.