Usłyszycie o tym u niewielu dietetyków. A przeczytacie, tylko w kilku miejscach w sieci. Rotacja produktów spożywczych jest jedną z rzecz, która może uchronić was przed wieloma rozmaitymi chorobami. To najlepsza prewencja dla zdrowia. Wszelkie nietolerancje i alergie pokarmowe mogą się schować. Dzięki rotacji, czyli regularnej wymianie produktów spożywczych każdego dnia, lub co drugi dzień nasze jelita lepiej wchłaniają pokarm. Takiej podmianie podlegają prawie wszystkie produkty jakie spożywamy. Najlepiej ustalić sobie 2 dni w ciągu tygodnia, w których jemy nabiał. Pozostałe 5 dni nawet nie myślimy o nabiale. To samo robimy z jajkami, mięsem i każdym rodzajem kaszy. Owoce i nasiona wraz z orzechami również warto rotować ponieważ mogą silnie uczulać i nie być tolerowane przez ciało. Produkty zamieszczone poniżej są szczególnie źle tolerowane gdy jemy je każdego dnia. Więc rotujcie nimi tak, by od spożycia ich jednego dnia minęły przynajmniej 3-4, by znów je bezpiecznie zjeść.
Sushi to ogromna ilość rozmaitych elementów spożywczych. Jednak w tym przypadku rotacja produktów spożywczych jest nieco trudna ponieważ jedząc tak wiele składników za jednym razem, trudno jest zjeść coś nowego w kolejny dzień.