W nowocześnie zaprojektowanych kuchniach stałym elementem wyposażenia są płyty indukcyjne. Nie tylko schludnie i elegancko się prezentują, ale i również spełniają szereg istotnych z naszego punktu widzenia funkcji. Odpowiednio dobrane potrafią zaoszczędzić nasz czas i pieniądze. Czym zatem sugerować się przy wyborze płyt indukcyjnych? Czy ilość pól grzewczych rozmieszczonych na płytce ma znaczenie? Gorąco zapraszamy do satysfakcjonującej lektury!
Płyta indukcyjna – jak ona działa?
Nim przejdziemy do sedna, odpowiedzmy sobie na pytanie dotyczące sposobu działania płyty indukcyjnej. Różni się ona znacząco od tego, co znamy z doświadczenia. Nie pobiera tyle energii elektrycznej, co palnik elektryczny, ani oczywiście gazu. Sposób działania płyt indukcyjnych jest z gruntu odmienny. Na każdej płycie znajdują się specjalne pola grzewcze. Na rynku znajdziemy produkty, które różnią się liczbą takich pól i ich rozmieszczeniem. Na owych polach następuje proces gotowania, ale po kolei. Omówmy sposób działania. Pod owymi polami znajdują się specyficzne przewody miedziane, przez które przepływa prąd. Wytwarza się wówczas specjalnie pole elektromagnetyczne, które wartkim strumieniem przedostaje się do góry. Strumień ów ma dość wysoką temperaturę i właśnie to powoduje podgrzewanie spodu naczyń. Bez obaw, indukcja nie jest procesem, który zatrzymuje wysoką temperaturę przez cały czas, również po zdjęciu naczynia z płyty. Po jego odstawieniu płyta indukcyjna automatycznie się schładza.
Rozmieszczenie pól na płycie indukcyjnej – podstawowe informacje
Każda płyta indukcyjna ma określoną ilość pól grzewczych. Naturalnie służą one gotowaniu i podgrzewaniu posiłków. Na rynku znajdziemy produkty, które różnią się ilością pól grzewczych. Klasycznie spotykanymi są dwu-otworowe, cztero-otworowe i sześcio-otworowe płyty indukcyjne. Czy ich ilość ma decydujące dla nas znaczenie? Okazuje się, że tak, ale nasz wybór powinien uwzględniać w pierwszej kolejności nasze oczekiwania. W ramach lepszego zilustrowania sytuacji przyjmijmy, że gotujemy niewiele i nasza aktywność w kuchni ogranicza się do podgrzania wody w czajniku lub odgrzania gotowego dania ze słoika. Czy potrzebujemy wówczas aż sześciu pól grzewczych? Oczywiście, że nie i wystarczy nam ich minimalna liczba. Przy odwrotnej sytuacji, warto postawić na płytę indukcyjną z sześcioma polami grzewczymi.
Niekiedy pragniemy ugotować coś dla większej liczby gości i korzystamy z większych naczyń. Pojawia się pytanie o to, co w takiej sytuacji zrobić. Odpowiedź usatysfakcjonuje każdego aktywnie działającego kucharza. Można spokojnie wykorzystać dwa pola, aby przygotować wyśmienite danie. Niektóre płyty indukcyjne cieszą się ciekawym rozwiązaniem, jakim jest scalanie pól grzewczych. To sprawia, że nie musimy się martwić o to, czy przygotujemy chińszczyznę na woku, czy nie. Przejrzyj temat Rozmieszczenie pól na płycie indukcyjnej – najważniejsze informacje pod adresem https://okazjum.pl/poradnik-zakupowy/rozmieszczenie-pol-na-plycie-indukcyjnej-najwazniejsze-informacje/. Producenci płyt indukcyjnych stając na wysokości zadania, przedstawiają szeroką ofertę skierowaną do użytkowników o różnych preferencjach i oczekiwaniach. Nowoczesne płyty indukcyjne są w pełni zautomatyzowane i mają kilka opcji przydatnych z naszego punktu widzenia.
Rozmieszczenie pól grzewczych na płytach indukcyjnych a wybór
Decydując się na wymianę wiekowej kuchenki gazowej na płytę indukcyjną, warto spisać na kartce swoje oczekiwania. Czy zależy nam na prostych i tanich płytach, czy może cenimy sobie wygodę płynącą z różnych możliwości? Czy gotujemy dużo, czy mało? To wszystko ma znaczenie. Jeśli zależy nam na pełnej automatyce, która uwzględnia timer, sprawdzanie temperatury w polach grzewczych, możliwości wyłączenia jednego z pól oraz ich scalanie w razie potrzeby, to powinniśmy postawić na nowoczesne płyty indukcyjne od dobrych producentów. Przeważnie płyty, o których mowa są cztero-polowe. Omawiane produkty z samej swej natury są energooszczędne, bo zwyczajowo pobierają mniej energii elektrycznej. Płyta nieomalże od razu się schładza po odstawieniu naczynia z pola grzewczego. Pobór prądu naturalną koleją rzeczy jest niższy, niż to ma miejsce w przypadku innych typów kuchenek.