Nieodłączny element diety Słowian, bez którego nawet dzisiaj wiele rodzin nie wyobraża sobie śniadań, kolacji i posiłków do pracy. Chleb to także jeden z najczęściej modyfikowanych produktów spożywczych, pod względem składu i dodatków smakowych. Upieczony na mące pszennej to raczej zły wybór ze względu na małą wartość odżywczą. Inaczej wygląda kwestia mąki żytniej oraz wykorzystania zakwasu. Przyjrzyjmy się temu, jak można przyrządzić wczorajszy chleb, który stracił swoją chrupiącą skórkę.
Tosty po amerykańsku
Żeby wykonać amerykańskie tosty potrzebny będzie nam toster, który idealnie podpiecze każdą kromkę chleba. Wcale nie potrzebujecie specjalnego pieczywa, by wykonać ten przepis. Nowoczesne tostery poradzą sobie z każdym gatunkiem pieczywa, od grahamki po żytnie na zakwasie i orkiszowe. Pamiętajcie, że jedzenie gorącego pieczywa nie jest uznawane za zdrowe. Naszym zdaniem jest zmiana konsystencji chleba na kruche i chrupiące. Nieodłącznym elementem amerykańskich śniadań jest bekon oraz całe jajko sadzone. Chrupiąca kromka pełnoziarnistego chleba z tłuszczem nasyconym z jajka i mięsa smakuje wyśmienicie. Jest to także bardzo zdrowy sposób na rozpoczęcie każdego dnia.
Potrzebny ci toster? Obecnie są to tanie urządzenia, które naprawdę ułatwiają wykonanie śniadania – http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kuchnia/sprzet-kuchenny/tostery
Chleb z patelni jak u babci
Polska metoda na szybkie zagospodarowanie wczorajszego chleba nie wymaga posiadania tostera. Wystarczy patelnia, jajko, pieczywo i kilka przypraw bądź zielonych dodatków, o których wspomnę na końcu. Z całego jajka robimy równomierną mieszankę, z której zwykle robimy warstwę na panierkę do mięs. Obtaczamy w niej kromki chleba i smażymy na patelni. Do smażenia wykorzystujemy smalec lub olej kokosowy nierafinowany. Tak wykonany tost jajeczny posypujemy przyprawami, możemy dodać do niego szczypiorku lub świeżej bazylii z doniczki. Zadowolenie podniebienia o poranku gwarantowane.
Jako dodatek do zupy
Wszystkie produkty na bazie mąki, niezależnie od swojej konsystencji mogą być stosowane zamiennie w różnych potrawach. Słyszeliście o zapiekankach na bazie chleba lub bułek? Pewnie sami je jedliście. Miękkie wnętrze bochenka może zostać wykorzystane jako wkładka do zupy warzywnej zamiast makaronu lub ziemniaków. Pieczone kromki z tostera będą nawet lepsze niż czerstwy chleb. W zupie będą smakowały jak chrupkie skwarki.
W nowej piramidzie żywieniowej pieczywo przestało stanowić główny punkt diety dzieci i osób dorosłych. Jest jednak nieocenionym źródłem błonnika pokarmowego i węglowodanów, potrzebnych do uzupełnienia glikogenu. Wybierajmy świadomie lepsze gatunkowo bułki i chleb zrobione z wartościowej mąki.