
źródło: http://kuchenneinspiracje.blox.pl/resource/ciastka_talerz1.JPG
Szacuje się, że rynek suplementów diety dorównuje innym działom wytwórstwa spożywczego. Suplementy dzielą się na wiele produktów, które mają wiele wspólnego ze zwykłym jedzeniem. Takie białko serwatkowe lub jajeczne to przecież sproszkowane składniki odżywcze, które występują w naturze. Taka konkluzja naszła pewnie producenta suplementów, który niedługo później wydał pierwsze potrawy oparte właśnie o suplementy diety. Obecnie ich liczba rośnie i nie jest zbyt imponująca. Przynajmniej w Polsce nie mamy do wyboru zbyt wielu produktów spożywczych zawierających na przykład pełen aminogram czy substancje pomocne przy odchudzaniu.

Zaczęło się od batona
Produktem spożywczym, który jest w niemal każdym sklepie z suplementami dużej marki jest baton proteinowy. Jest to standardowy baton o zrównoważonym składzie. W tabeli kalorycznej znajdziemy wysoką zawartość białka przekraczającą 18 na 100g produktu. Trzeba podkreślić, że jest to serwatka a nie roślinne tanie białka soi. Węglowodany i tłuszcze również są w składzie i mają wysoką jakość. Dlatego cena takiego batona przekracza często 5-6 złotych za sztukę. Istnieją też wersję light oraz mass takich batonów. Lekka ma obniżoną do maksimum zawartość cukrów prostych i tłuszczu. Zaś mass to coś dla osób trenujących pod kątem rozbudowy masy mięśniowej.
Smakołyki, od którym nie przytyjesz
Jak to nie przytyję? To znaczy, że mogę je jeść bez opamiętania? Nie, ale w przeciwieństwie do typowych słodyczy w sklepie trzeba by spożyć ich dwu lub trzykrotnie więcej by dorobić się dużej nadwyżki kalorycznej. Ciastka oparte o białko serwatkowe, tłuszcze z omega 3 i 6 oraz złożone węglowodany wygrywają z tradycyjnym ciastkiem. Białko podobnie jak złożone węglowodany i tłuszcz potrafią nasycić i zredukować głód do zera. Cukry proste powodują efekt odwrotny. A co z galaretką? Sklepowe galaretki są słodzone. Żelatyna wieprzowa nie potrzebuje białego cukru. Jej właściwości dla naszych stawów są nieocenione. Ale dodawanie do niej cukry niszczy wszystko. Producenci suplementów proponują swoją alternatywę. Są to galaretki wysokiej jakości oparte o naturalne słodziki i aromaty. Można? Oczywiście, że tak. Co z tego, że są droższe skoro skład jest naprawdę świetny?