
źródło: https://pixabay.com/pl/
Wszelkie artykuły czy reportaże telewizyjne mówiące o „bezwartościowych lub oszukanych” dietach bezglutenowych nie są prawdą. Gluten nie jest potrzebny ludzkiemu organizmowi, a w wielu przypadkach może stanowić wręcz główny składnik powodujący większość jednostek chorobowych. Nie mam tutaj na myśli grypy czy przeziębienia. Mówię zarówno o problemach ze stawami, sercem, mózgiem czy skórą.
Kilka słów o przeciwniku

Zjedzenie produktów spożywczych zawierających gluten od czasu do czasu nie jest niczym złym dla osoby zdrowej. Specjalnie podkreślam słowo zdrowej, ponieważ celiakia lub inna nietolerancja pokarmowa powodująca rozszczelnienie jelit związana z tym białkiem roślinnym jest po prostu niebezpieczna. A gluten obecny w diecie podczas jeden z tych chorób powoduje pogorszenie naszego stanu. Ludzie, którzy całkowicie odstawili ten składnik po około miesiącu odnotowali mnóstwo pozytywnych dla siebie korzyści takich. Zaczynając od lepszego samopoczucia, snu, większej ilości energii a także lepszych wyników badań krwi.
Tym zastąpisz pszenicę i fast foody
Eliminacja pszenicy z diety nie jest wyrokiem skazującym. Ludzie myślą, że bez chleba, makaronów czy kaszy kuskus nie da się żyć. Natomiast produkty bezglutenowe, to mnóstwo świetnej jakości zbóż i nie tylko, które pozwalają nam cieszyć się smakiem i zdrowiem. Z tych tańszych na pewno trzeba wymienić płatki owsiane, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną oraz płatki kukurydziane. Naturalnie żadne z nich nie posiada w sobie glutenu. Ale zawsze warto sprawdzić co jest napisane na opakowaniu. Śladowe ilości tego składnika nie są tragedia pod warunkiem, że nie spożywacie go zbyt często. Droższe ale za to jeszcze bardziej wartościowe dla całego ciała są zboża takie jak amarantus i komosa ryżowa. Tutaj mamy do czynienia z kaszami wycenianymi na 15-20 złotych za kilogram. To dużo, ale w rozrachunku dziennym jedząc 100g takiej kaszy każdego dnia wyjdzie nam 3 kilogramy miesięcznie. A to daje maksymalnie 60 złotych. Ryż biały także jest produktem, po który warto sięgać, ale zawsze czytajcie etykiety. Niektóre jego odmiany zawierają gluten. To zwykle te najtańsze produkowane z niskiej jakości roślin.