Czy znajdzie się chociaż jeden dobry zamiennik słodyczy, na który nikt nie będzie narzekał? Znajdę dla was kilka takich zamienników. Sęk w tym, że niektóre z nich musicie zrobić sami ponieważ trudno znaleźć gotowe zdrowe cukierki i desery w sklepach. Zawsze coś musi się nie zgadzać. Raz jest to obecność syropów glukozowo-fruktozowych a raz pszenna mąka oraz chemiczne dodatki z rodziny „E”.
Zmień cukier na ksylitol lub stewie
Zacznijmy od trudniejszej ścieżki. Wymóg ugotowania sobie jedzenia nie jest lubiany przez każdego. Ale jeżeli faktycznie chcecie zjeść super zdrowo coś słodkiego nie macie wyjścia. Stuprocentowe zdrowe, naleśniki lub placki można zrobić używając: mąki żytniej, orkiszowe, ksylitolu, jajka oraz sody i kefiru. Do tego możecie wrzucić kilka borówek i deser gotowy. Zdrowa galaretka będzie identyczna. Wystarczy wam żelatyna, ugotowane owoce o niskim IG oraz trochę ksylitolu bądź stwi. Dlaczego tak często mówię o ksylitolu? Jest to cukier brzozowy mający w sobie pełno witamin i tylko 2 kalorie w gramie! Jeżeli chcecie posłodzić kawę, herbatę lub na przykład zrobić słodki deser dodawajcie go zamiast białego cukru. Jest droższy, ale wierzcie mi, że warto to robić. Nie przesadźcie z ilością ponieważ nie zahartowany organizm może zareagować przeczyszczająco na jego duże ilości za jednym razem.
Gotowe prosto ze sklepu
Jest kilka produktów spożywczych, które można kupić w sklepie i potraktować jako zdrowe. Przypominam, że cały czas chodzi o zdrowe zamienniki słodyczy. Na szczycie tej listy będzie gorzka czekolada. Gorzka oznacza przynajmniej 70-80% kakao w całej masie produktu. Jednak moim zdaniem najzdrowsza jest ta o 90% kakao. Wiem, że nie będzie tak słodka jakbyście chcieli, ale tłuszcz zawarty w kakao szybko stłumi wasz apetyt i chęć sięgnięcia po słodycze i niezdrowe jedzenie. Inną rzeczą są kokosanki. Warunek jest jeden wybierajcie te oparte przede wszystkim na kokosach. Niech będzie tam jak najwięcej wiórek i jak najmniej cukru oraz dodatków. Lepiej żeby w środku kokosanki znalazły się orzechy bądź migdały. Trzecią rzeczą są sezamki mające w składzie miód, sezam i czasem inne pestki i nasiona. Jedyna rzecz jaka budzi zastrzeżenia, to brak miodu a w jego miejsce wsadzony syrop glukozowo-fruktozowy. Niemniej jednak można znaleźć sezamki polane tylko miodem.