Lekka zadyszka przy wchodzeniu na schodach, niepokojący ból łydek nawet po krótkim spacerze oraz podwyższony poziom cholesterolu mogą być pierwszym objawem miażdżycy, która w większości przypadków prowadzi niestety do groźnego zawału serca, udaru mózgu, a nawet…amputacji nogi. Każdy jednak może zapobiec dalszemu rozwojowi choroby, podejmując szereg niezbędnych działań.
Ważna odpowiednia dieta
W walce z miażdżycą szczególne znaczenia ma przede wszystkim racjonalna, odpowiednio zbilansowana dieta o niskiej zawartości cholesterolu. Lekarze i specjaliści zalecają regularne spożywanie ciemnych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, dużej ilości warzyw i owoców, posiłków przygotowywanych na parze, tłustych ryb morskich zawierających kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega – 3 (np. makrela, dorsz). Z menu należy natomiast wyeliminować lub ograniczyć do absolutnego minimum potrawy smażone i duszone. Warto wzbogacić dietę o podroby i rośliny strączkowe bogate w kwas foliowy. W walce z miażdżycą skutecznie pomogą również inne produkty naturalne takie jak między innymi:
- surowy czosnek;
- surowa cebula lub w postaci domowego, samodzielnie przygotowanego syropu (łyżeczka dziennie);
- sok z owoców granatu o właściwościach utleniających (minimum 2 szklanki na dobę);
- rutyna przyjmowana witaminą C;
- curry zawierające w swoim składzie kurkumę posiada działanie przeciw utleniające i przeciwzapalne.
Podstawowe zasady profilaktyki
Osoby, które zmagają się z miażdżycą lub chcą uniknąć w przyszłości tej niebezpiecznej i podstępnej choroby cywilizacyjnej powinny, obok stosowania odpowiedniej diety, ściśle przestrzegać kilku podstawowych zasad, a mianowicie:
- zrezygnować z palenia papierosów i unikać tzw. palenia biernego;
- ograniczyć spożywanie alkoholu;
- znaleźć czas na regularną aktywność fizyczną, która reguluje gospodarkę cholesterolową;
- utrzymać ciśnienie tętnicze na maksymalnym poziomie 140/90 mm Hg;
- zachować BMI w zakresie 20 -25 kg/m2 (obwód talii mężczyzn powinien być mniejszy niż 94 cm, a u kobiet 80 cm);
- utrzymać optymalne wartości cholesterolu LDL.