Każdy kraj, a nawet grupy ludności mają swoje nawyki żywieniowe, które często nie zmieniają się przez całe życie. Dosłownie na każdym kontynencie są przykłady różnych ludzi i diet przez nich stosowanych zapewniających długie i zdrowe życie. Skoro człowiek może odżywiać się na wiele sposobów, to dlaczego panują choroby gastryczne, cywilizacyjne spowodowane żywnością oraz nietolerancje pokarmowe? Wszystko wiąże się z genami, przetworzoną żywnością oraz brakiem aktywności fizycznej. Poniższe fotografie pokazują znane wam wszystkim produkty spożywcze, które można bez problemu kupić Polsce. Łączy je czynnik alergiczny oraz wywołujący nietolerancje pokarmowe. Przykładem może być nabiał nietolerowany przez coraz więcej dzieci z powodu laktozy. Dzięki współczesnej technologii mleko nan będące zastępczym pomaga niemowlętom rozwijać się prawidłowo. O alergii dziecięcej na laktozę i kazeinę pisze się bardzo dużo – http://fajnamama.pl/forum/temat/jakie-mleko-dla-alergika/ wartościowych artykułów. Nie tylko dzieci cierpią z powodu niektórych popularnych produktów spożywczych. Wielu dorosłych także nie może ich jeść, ponieważ wywołują u nich różne stany chorobowe.