Badania nad prozdrowotnymi kwasami tłuszczowymi wciąż trwają. Co jakiś czas dostajemy nowe informacje na ich temat. Oprócz dużej ilości pozytywów można znaleźć także pewne zastrzeżenia co do tych substancji. Bo jak mówi przysłowie „co za dużo to nie zdrowo”. I tak właśnie jest w przypadku wszystkich składników odżywczych. Tłuszcze z rodziny Omega mogą mieć różne właściwości względem produktu, z którego zostały pozyskane. Przejdźmy do ciekawych i dosyć nowych informacji na temat ich wykorzystania przez ludzki organizm.
Hamowanie łaknienia i przyrostu masy tłuszczowej
Jedną z najbardziej wartościowych funkcji kwasów tłuszczowych omega 3 jest wpływanie na uczucie sytości. Nie wszystkie tłuszcze działają tak samo. Omega zawarte w orzechach, rybach oraz siemieniu lnianym zwiększają poczucie nasycenia. W sumie jest to logiczne, bo orzechy oraz tłuste ryby faktycznie „zapychają” w rozsądnej ilości będąc przy tym bardzo zdrowe. Nie przejmujcie się kalorycznością tłuszczy ponieważ ich wartość dla organizmu jest bezsprzecznie ważniejsza niż cukrów prostych i złożonych. Dlatego radzę wam spróbować mocno ograniczyć cukry na rzecz tłuszczów i zobaczyć jak działa na was taka rotacja. Na pewno nie zjecie w ciągu dnia tak dużo jedzenia jak zwykle a uczucie sytości mimo wszystko pojawi się po każdym posiłku. Potwierdzono także informacje dotyczące EPA i DHA, które zarówno u zwierząt jak i u ludzi usprawniają wchłanianie lipidów tłuszczowych i cukrów prostych w taki sposób by nie zwiększały ilości tłuszczu podskórnego swoim nadmiarem. Niemniej jednak wciąż trzeba pamiętać o umiarze kalorycznym i redukcji cukrów prostych w diecie.
Lepszy sen i kwestia suplementów
Słyszeliście pewnie o melatoninie. Sprzedawana w suplementach rzekomo ma poprawiać jakość snu. Niestety tylko część ludzi jest w stanie ją wykorzystać w takiej postaci. Okazuje się, że kwasy omega 3 wpływają na zwiększoną produkcję hormonu snu w sposób naturalny. Regularne, ale umiarkowane spożycie tłuszczów omega pozwala szybciej zasypiać i dłużej pozostawać w fazie REM. Badania potwierdzają także wyższość produktów spożywczych nad suplementami zawierającymi omega 3 w składzie. Nie oznacza to jednak, że tabletki czy oleje są bezwartościowe. Jako uzupełnienie diety mogą działać bardzo skutecznie wpływając na polepszenie zdrowia. Należy jednak szukać ich w najbardziej naturalnej i najlepiej wchłanialnej wersji. Aktualnie numerem jeden wydają się oleje z kryla arktycznego nie tworzące zawiesiny w żołądku tylko aktywnie wchłaniające się zaraz po spożyciu.
Definicja oraz odpowiedzi na pytania dotyczące kwasów tłuszczowych omega 3 w różnych formach – http://www.wybierzmegared.pl/co-to-s%C4%85-kwasy-omega-3/