Przemysł spożywczy działa na dwa fronty, które stanowią ludzie o różnej świadomości dietetycznej. Najliczniejszą grupę stanowią ludzie, dla których liczy się smak oraz niska cena produktu. Takie jedzenie ma w sobie najwięcej prostych cukrów, dodatków soi czy kukurydzy oraz niemałą ilość substancji z „E” w składzie. Druga rosnąca w siłę, ale najmniej liczna grupa to konsumenci czytający etykiety i szukający produktów jak najbardziej naturalnych. Nie są może bardzo wybredni, ale nadmiar chemii i niska wartość odżywcza przekreśla produkt od razu.
Soki z owoców i warzyw dla dzieci
Zacznę od dzieci, które nie mają świadomości w związku z produktami spożywczymi, które jedzą. Maluchy do 2-3 roku życia są całkowicie zdane na rodziców. To właśnie rodzic powinien zdawać sobie sprawę z tego co kupuje. Jednym z bardziej wartościowych składników diety zawierającym witaminy są naturalne soki owocowe i warzywne. Większość produktów spożywczych do 1 roku życia posiada postać płynną, ale nie wszystkie mają odpowiednio dużą ilość witamin i minerałów. Soki mają tą przewagę, że dostarczają naturalnych witamin prosto z roślin będąc także wysokokaloryczne gdy jest taka potrzeba. W końcu soki dzielą się na klarowane i przeciery. Te pierwsze są czystym płynem, zaś drugie zawierają miąższ, czyli całe kawałki owoców. Najważniejsze w monitorowaniu etykiet napojów dla dzieci jest przeszukiwanie tabelki z cukrami prostymi i ich rodzajem. Niektóre firmy wypuszczają na rynek dwa rodzaje produktów. Jeden nie posiada dodatkowego cukru w postaci sacharozy zaś drugi ma go pewną ilość. Lepiej dla zdrowia jest całkowicie omijać dodatki cukru. Ale nie ma sensu popadać w panikę gdy kilka razy zdarzy nam się takowy kupić. Od czasu do czasu nawet taki sok można spożyć.
Wartościowe soki warzywna dla dorosłych
Dzieci wolą smak słodki. Na dobrą sprawę i dorośli woleliby gdyby każda potrawa czy napój smakował jak czekolada. Ale pod względem wartości dla ciała osoby dorosłe powinny sięgać głównie po soki na bazie warzyw takich jak buraki, pomidor czy marchewka. Czerwony burak polecany jest kobietom w ciąży oraz osobom mającym problemy żołądkowe i wątrobowe. Zawarta w nim betanina wspomaga pracę tego organu mając pozytywny wpływ na naszą cerę. Pomidor powinien nam się kojarzyć z obniżaniem cholesterolu a także zawartymi w nim przeciwutleniaczami. Ostatnie marchewki w postaci soku to beta karoten oraz szereg witamin. Nie każdy przepada za tymi smakami, które w większości są gorzko-kwaśne. Mają za to niewiele kalorii i podnoszą odporność zwłaszcza w okresie jesieni i zimy.