27 lutego 2024
przyprawy

źródło: https://pixabay.com/

Istnieje wiele mitów na temat negatywnego wpływu ostrych przypraw na zdrowie. Jednym z mitów jest ten dotyczący skóry oraz trądziku. Podobno ostre przyprawy powodują jego mocniejszy wysyp, co okazuje się nieprawdą. W niektórych przypadkach mogą posłużyć wręcz odwrotnie, redukując powstawanie nowych zmian skórnych. Pozytywne działanie ostrych przypraw takich jak: pieprz (wszystkie gatunki i kolory), gorczyca, ostra papryka i chrzan będzie szczególnie widoczne podczas spożywania mięs.

przypraw
źródło: https://pixabay.com/

Każdy dobry dietetyk powie wam, że mięso należy spożywać z ostrymi przyprawami, by wzmocnić enzymy trawienne i przyspieszyć jego trawienie. W przypadku białego mięsa drobiowego (kurczak, indyk) najlepiej spisuje się połączenie gorczycy i różnych gatunków pieprzu. Czerwone odmiany świetnie łączą się z cząbrem, czosnkiem, chili i chrzanem połączonym z czerwonymi buraczkami. Jeżeli macie problem z trawieniem tłustego mięsa najprawdopodobniej brakuje wam enzymów proteolitycznych. Nie powinniście także łączyć go z węglowodanami. Mięso powinno być spożywane z przyprawami i warzywami bez żadnych kasz, pieczywa i dodatków mącznych. Te proste rady skutkują w 99% przypadków.

warzywa
źródło: https://pixabay.com/

Tak to jest musztarda. Polecam sarepską, ze względu na mniejsza ilość konserwantów i lepszy smak.

gorczyca
źródło: https://pixabay.com/
ćwikła
źródło: https://pixabay.com/

Dodaj komentarz