19 kwietnia 2025

W okresie jesienno – zimowym zdecydowana większość osób zmaga się z ogólnym osłabieniem, gwałtownym spadkiem odporności, infekcjami, stanami zapalnymi, chorobami oraz zaburzeniami nastroju. Niekorzystna aura za oknem sprawia, że wiele kobiet i mężczyzn, rezygnuje nie tylko z aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, ale również racjonalnego odżywiania, a tymczasem zima stanowi doskonałą okazję do…wzmocnienia zdrowia i pozbycia się zbędnych kilogramów.

Zadbaj o…jelita

Zdaniem wielu dietetyków oraz specjalistów do spraw żywienia ponad 70% odporności organizmu znajduje się w…jelitach dlatego należy dbać o nie w szczególny sposób poprzez odpowiedni sposób żywienia i styl życia. W codziennej diecie powinny znaleźć się przede wszystkim drogocenne bakterie probiotyczne w postaci różnorodnych kiszonek (ogórki, kapusta, buraczki), napoje probiotyczne (kefiry, zsiadłe mleko, probiotyczne soki owocowe), a także prebiotyki, czyli nietrawione składniki żywności, które stanowią idealną pożywkę dla dobrych bakterii (występują między innymi w czosnku, cebuli, porze). “Dobre” bakterie ułatwiają proces trawienia, zwiększają wchłanianie witamin i minerałów, wspomagają układ odpornościowy, skutecznie chronią mikroflorę jelitową w trakcie antybiotykoterapii oraz obniżają poziom cholesterolu. Należy zmienić również dotychczasowe nawyki żywieniowe, eliminując z diety wysoko przetworzoną żywność, jedzenie typu fast food, napoje gazowane, używki czy niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Witamina D

W okresie jesienno – zimowym zalecana jest odpowiednia suplementacja witaminą D dla wszystkich grup wiekowych ze względu na zbyt małe nasłonecznienie. Doskonałym źródłem tzw. witaminy słońca są między innymi: ryby morskie, mleko, jaja kurze, a przede wszystkim dobrej jakości tran rybi o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega –3 dostępny w każdej aptece. Zapewnienie odpowiedniej ilości witaminy D wyłącznie w oparciu o produkty spożywcze w polskich warunkach klimatycznych niestety jest niemożliwie.

 

Dodaj komentarz