2 grudnia 2024
11

http://www.pinterest.com/pin/1900024818219002/

http://www.pinterest.com/pin/1900024818219002/
http://www.pinterest.com/pin/1900024818219002/

Produkty spożywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chyba nie istnieje osoba, która była by odporna na wszystkie alergeny z jedzenie nawet w dużych ilościach. Takie orzechy ziemne, które są tanie i dosyć zdrowe w umiarkowanej ilości są typowym alergenem, na który uczulonych jest 2/3 społeczeństwa. To jeszcze nic ponieważ jajka mają jeszcze więcej substancji alergicznych a albumin białka jaja to częsta przyczyna trądziku nawet u osób dorosłych. Mimo iż jajka są mega zdrowe i wartościowe w naszej diecie mogą uprzykrzyć życie negatywnie wpływając na naszą skórę.

Warto wiedzieć o alergii od małego

http://www.pinterest.com/pin/12173861463154372/
http://www.pinterest.com/pin/12173861463154372/

Niezwykle rzadko nasi rodzice przekazują nam wszystkie informacje o naszych alergiach pokarmowych. Często jest tak, że od najmłodszych lat życia po późną starość organizm cały czas jest podatny na konkretny produkt spożywczy. W niektórych przypadkach wystarczy jeden kęs danego jedzenia by pojawiały się pierwsze objawy. Prawie każda alergia pokarmowa u dzieci to żaden problem dla dzisiejszego biznesu spożywczego. Zamienniki takie jak mleka czy kasze modyfikowane i hipoalergiczne mogą stanowić pełnowartościowe źródła pożywienia bogatego w witaminy i minerały o najwyższym stopniu przyswajania. Nie zawierają soi, glutenu oraz laktozy czyli cukrów mleka krowiego oraz białka roślinnego będącego typowym alergenem odnotowanym przy 50% ludzi na ziemi. Produkty modyfikowane powinny służyć przede wszystkim jako uzupełnienie oraz tymczasowe żywienie małych dzieci. Nawet maluch, który ma kilkanaście alergii będzie mógł jeść wiele warzyw czy owoców. Bez problemu można znaleźć również produkty bezglutenowe w postaci rozdrobnionej.

Dorosłe osoby a alergia pokarmowa

W przypadku ludzi dorosłych alergie pokarmowe często ujawniają się dopiero przy długotrwałym spożywaniu danego produktu spożywczego. Sam przechodziłem przez atopowe zapalenie skóry spowodowane codziennym spożyciem ryb morskich. To kolejny alergen, który wcale nie musi być eliminowany z diety. Jak już wspomniałem jadłem ryby codziennie. Gdy ograniczyłem tą ilość do maksymalnie dwóch porcji w tygodniu oddzielonych od siebie przynajmniej dwoma dniami nie było żadnego problemu. Mleko oraz produkty z grupy nabiału również podlegają pod duże ryzyko alergii. Lepiej całkowicie z nich zrezygnować gdy problemy skórne doskwierają w dużym stopniu. Jedynie te fermentowane takie jak kefiry nadają się do spożycia częściej. U osób dorosłych alergeny nie muszą stanowić żadnego problemu w życiu codziennym pod warunkiem, że zastosujemy się do sprawdzonej zasady urozmaiconego jadłospisu. Nie jemy niczego częściej niż dwa dni pod rząd.

Dodaj komentarz