W ostatnich latach coraz więcej młodych mężczyzn z silnym poczuciem niezależności, posiadających dobrze płatną pracę oraz poszukujących własnej drogi decyduje się na zakup lub wynajem niewielkiej kawalerki. Aranżacja i urządzenie kilkunastometrowej przestrzeni, gdzie liczy się dosłownie każdy centymetr, może natomiast stanowić prawdziwe wyzwanie, szczególnie dla niedoświadczonych osób.
Podstawowe wyposażenie
Styl i charakter kuchni powinien być dostosowany nie tylko do indywidualnych potrzeb i osobowości singla, ale również jego upodobań i przyzwyczajeń. Doskonale sprawdzają się proste, minimalistyczne formy, które są praktyczne, funkcjonalne, a przy tym…łatwe w utrzymaniu czystości. Do najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni singla, należą przede wszystkim:
- kuchenka z piekarnikiem,
- mikrofalówka,
- zlewozmywak,
- niewielka lodówka oraz
- kilka szafek na naczynia,
- szklanki i sztućce, ewentualnie również zmywarka.
Dodatkowo powinien znaleźć się podstawowy i niezbędny do przygotowywania codziennych posiłków i ulubionych napojów sprzęt AGD taki jak czajnik, mikser lub wielofunkcyjny robot kuchenny, ekspres do kawy. W ofercie poszczególnych producentów znajdują się natomiast mniejsze odpowiedniki popularnych urządzeń, które zajmują znacznie mniej miejsca. Osoby, które nie należę natomiast do pasjonatów gotowania lub stołują się „na mieście”, mogą ograniczyć wyposażenie swojej kuchni do absolutnego minimum. Więcej na temat organizacji przestrzeni w kuchni: https://dom.wp.pl/organizacja-szafek-i-polek-w-kuchni-jak-to-zrobic-6240747184580225a
Naczynia w kuchni singla
Garnki i naczynia stanowią niezbędny element wyposażenia każdej kuchni, zarówno w przypadku singla jak i dużej, kilkuosobowej rodziny. Osoby, które mieszkają same, powinny zainwestować w jeden duży garnek (o pojemności 3 – 4 litrów), jeden mniejszy, niewielki rondelek oraz solidną patelnię, które umożliwią przygotowanie smacznego, aromatycznego posiłku. Warto zainwestować przede wszystkim w naczynia wykonane w materiałów dobrej jakości. Doskonałym rozwiązaniem są garnki ze stali nierdzewnej, odporne na działanie różnorodnych substancji chemicznych, wysokiej temperatury, środków czyszczących oraz odporne na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo naczynia koniecznie muszą być dostosowane do rodzaju posiadanej kuchenki.