
źródło: http://foter.com/
Dietetyka kliniczna zyskuje na popularności, której efektem jest coraz szersze spektrum dolegliwości zależnych od naszego odżywiania. Wśród najczęstszych objawów, z jakimi ludzie przychodzą do dietetyków klinicznych, wyróżniamy: wzdęcia, refluks oraz zaparcia. Negatywnym wskaźnikiem rosnącym jest również odczyn zapalny, który można kojarzyć z setkami chorób. Na szczęście dzięki badaniom na nietolerancje pokarmowe i doraźnym zabiegom gastrologicznym okazuje się, że leczenie jest prostsze, niż się wydaje.
Etiologia rozdrażnionego jelita

Zdania na temat powstawania przypadłości, jaką jest jelito drażliwe, są podzielone między specjalistów różnych branż medycznych i żywieniowców. Niektórzy uważają to za urojoną przypadłość psychologiczną, która może wystąpić tylko w określonych przypadkach. Inni zwalają winę na genetykę, wiek i płeć. Najbardziej trafione są wyniki badań klinicznych dotyczące zaburzeń spowodowanych złym żywieniem i stresem objawiającym się na różne sposoby.
Probiotyki, prebiotyki plus zioła

Wyraźnie muszę podkreślić, że zmiany w całym jadłospisie oraz prawidłowe łączenie ze sobą produktów spożywczych jest Sine qua non dla całego procesu wyleczenia jelita drażliwego. Ten konieczny do spełnienia warunek powinno się dopełnić trzema istotnymi dla jelit elementami. Za przywódcę stada w prozdrowotnej suplementacji, wspomagającej pracę jelit powinny służyć probiotyki. To żywe kultury bakterii pozytywnie wpływające na układ odpornościowy i dosłownie tysiące procesów życiowych. Jelita przeciętnego człowieka są z nich wyjałowione. Następne są starannie wyselekcjonowane wyciągi z ziół. Parzenie herbatek nie daje takiego efektu jak kropelki, syropy i tabletki, w których znajduje się stężenie wielu roślin. W aptece możecie trafić na Iberogast, który działa na IBS (http://www.iberogast.pl/pl/ulotka/) oraz inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Producent opisał jak stosować Iberogast na etykiecie, ale dietetyk kliniczny może zalecić inne dawki. Ostatnie są prebiotyki, czyli substancje stymulujące florę jelitową, zawarte w żywności. Znajdziecie je w inulinie (suplement z cykorii) oraz wielu warzywach i owocach np. bananach, ziemniakach, czosnku i cebuli.
Wyleczenie wszystkich chorób żołądka i jelit zajmuje nawet do kilkunastu miesięcy. Aczkolwiek pierwsze efekty w postaci zmniejszenia wzdęć lub częstych wizyt w ubikacji pojawiają się nawet po tygodniu od rozpoczęcia leczenia.
„Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!”