27 września 2023

http://www.pinterest.com/pin/293085888223548486/

http://www.pinterest.com/pin/293085888223548486/
http://www.pinterest.com/pin/293085888223548486/

Pewnie nie raz spotkaliście się z tym, że całą winę świata zrzuca się na tłuszcz oraz cukier. O ile ten drugi składnik odżywczy trzeba tępić w diecie z wielu powodów, to tłuszcze są najbardziej pokrzywdzone w tym układzie. Dlaczego ludzie obwiniają tłuste jedzenie i boją się tłuszczu jak ognia? Jest wiele książek i dosyć kontrowersyjnych tez, które mogą rzucić nowe światło na ten temat.

Gospodarka hormonalna i zdrowe serce

Jednym z najważniejszych zadań omawianego składnika odżywczego jest zarządzanie gospodarką hormonalną. Minimalizując spożycie tłuszczu do ilości mniejszej niż 0,5g na kilogram masy ciała tylko kusimy los i nasze zdrowie. Ilość 1 grama to wcale nie dużo. Kobieta ważąca 55kg powinna zjeść wtedy około 55g czyli 495 kcal. To bardzo mało biorąc pod uwagę ogólne zapotrzebowanie typowej dorosłej osoby. O ile dorosły mężczyzna ma je ustalone na poziomie + 2400kcal (w zależności od wagi i pracy) kobieta powinna przekroczyć 1800kcal (identyczne założenia). I co ważne jest to zapotrzebowanie nie wliczające sportu, ciężkiej pracy czy ogólnej bardzo dużej aktywności w ciągu dnia. Serce również domaga się tłuszczu ponieważ czerpie z niego energię. Wiele osób powie „ok, ale ze zdrowym tłuszczem nie można przesadzać”. A ja zapytam się was, który z nich jest zdrowy?

Zdrowy to pojęcie względne

Według niektórych książek zajmujących się tematem diety paleo nie ma czegoś takiego jak niezdrowy tłuszcz. Jedynie tak zwane odmiany trans są uznawane za niezdrowe. Dlaczego? Ponieważ są całkowicie bezwartościowe odżywczo. Co ciekawe wiele książek opisuje tłuszcze nasycone jako te wartościowe. Również się z tym zgadzam. Tak naprawdę wiele zależy od pozostałych składników odżywczych oraz czynnika X. Jest nim aktywność fizyczna. Sportowcy amatorzy zjadający nawet 6-7 całych jaj dzienne mieli idealne wyniki cholesterolu nawet po 30-40 roku życia. Identycznie wygląda kwestia LDL i HDL czyli dwóch stron mocy jeśli chodzi o tłuszcze. Nie ma podsumowania. Jest za to przemyślenie. Nie wszystko co nam mówią i wmawiają w szkołach, reklamach i telewizji jest faktycznie prawdą jeśli chodzi o dietę. Człowiek jest istotą, dla której tłuszcz jest o wiele bardziej wartościowy i niezbędny niż węglowodany.

Dodaj komentarz