4 marca 2024
zwierzaki

źródło: https://pixabay.com/pl/

Dobrze zbilansowana dieta zarówno człowieka, jak i zwierzęcia może uwzględniać przekąski między posiłkami. Niektórzy mogą się z tym nie zgodzić, ale to prawda. Trzeba jedynie spełnić kilka kryteriów. Są to między innymi: szybki metabolizm, rozsądna ilość kalorii w ciągu dnia i wartościowe przekąski, które nie składają się z cukru czy żywności typu fast food. W przypadku domowych pupili jakimi są koty możemy zauważyć całkowity brak jakiejkolwiek dyscypliny żywieniowej. Kto bawi się, je czy odpoczywa kiedy zechce – jest w tej kwestii niereformowalny.

karma
źródło: https://pixabay.com/pl/

Przekąski dla kota nie powinny zawierać żadnych zbożowych dodatków ani cukru. Drapieżnicy najlepiej trawią tłuszcze, mięso oraz warzywa w rozsądnych porcjach. To bezapelacyjnie najlepsze połączenie, które pobudzi trawienie i dostarczy energii oraz budulca dla masy mięśniowej, która ciągle musi być łatana przez nowe aminokwasy, z którego złożone jest białko. Stereotyp kota jedzącego ryby wcale nie jest nietrafiony. Ważne jest, by ryba była tłusta. Dlatego łosoś oraz pstrąg są na samym szczycie listy składników jakie powinny zawierać przekąski dla kota. Na kolejnych miejscach są sardynki, które powinni spożywać nawet ludzie ze względu na wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia. Trudno znaleźć dobrej jakości świeże ryby morskie tych rozmiarów w naszym kraju. Jeśli chodzi o mięso z gospodarstw domowych i zwierząt hodowlanych szczególnie rekomendowana jest wołowina, indyk oraz tłuste kawałki wieprzowe. Jeżeli kot jest aktywny nie zaszkodzi mu ten rodzaj tłuszczu zwierzęcego. Warzywa, które mogą znaleźć się w karmie ( http://www.purina.pl/koty/felix ) powinny być stosunkowo lekkie dla żołądka i zawierać odpowiednie ilości błonnika pokarmowego dla niewielkich zwierząt. Cukinia i pomidory są nie do przebicia. Niektóre karmy posiadają fasolę, która w rozsądnej ilości będzie jak najbardziej dobra. Jako przekąska posłuży przede wszystkim za błonnik wspomagający trawienie tłuszczów i białek.

Dodaj komentarz