18 lutego 2025
udko z kurczaka

źródło: http://pixabay.com/pl/mi%C4%99sa-widelec-%C5%BCywno%C5%9Bci-je%C5%9B%C4%87-569073/

Dieta sportowca musi zawierać pełnowartościowe białka. Takie znajdują się tylko w produktach zwierzęcych od jajek po mięso i nabiał. W roślinach jest pewna część aminokwasów, która nie stanowi o pełnej wartości białka. By zjeść posiłek z wyłączeniem mięsa i nabiału licząc na pełen aminogram trzeba użyć wielu różnych roślin od kasz po orzechy i nasiona. Tak więc mięso jest najprostszym rozwiązaniem. I jeżeli nie jesteś weganem i uprawiasz sport powinieneś po nie sięgać.

Sportowiec i kurczaki

danie
źródło: https://www.pinterest.com/pin/137852438569902543/

Dlaczego sportowa dieta kojarzy się z piersią z kurczaka? To proste ponieważ pierś z kury jest bardzo tania. Jest najtańszy mięsem i mimo iż jest wiele lepszych zdrowotnie opcji 90% trenujących zjada właśnie jego. Gdybyście musieli zjadać po 300-500g mięsa dziennie też zaczęlibyście propagować tanie mięsa. Sprawa zamknięta.

Przyprawy kluczem do sukcesu

Skupię się na tym jak zmienić smak mięsa i jak sprawić by było zdrowsze. Każdy posiłek powinien składać się z pełnej gamy składników odżywczych od tłuszczu po węglowodany i białka. Nigdy nie zapominajcie o błonniku, który występuje w warzywach i owocach. Dlatego każdy posiłek powinien mieć porcję owoców lub warzyw. Żeby skutecznie zmienić smak mięsa i nie zwiększyć jego kaloryczności nie bierzemy pod uwagę panierek. Reflektuję marynowanie mięsa, które jest dużo zdrowsze i bezpośrednio wpływa na jego smak. Bardzo skuteczny jest przepis na sos musztardowo-miodowy. Możecie kupić bądź zrobić musztardę od podstaw. Z miodem nie będzie problemu. Wystarczy wymieszać oba składniki i przyprawić pieprzem i solą jeżeli chcecie. Ja nigdy nie dodaję soli, bo musztarda ma jej aż nadto. Obtoczone piersi wkładamy do lodówki. Jedni radzą marynować kilka godzin a inny kilka minut. Lepszy smak uzyskamy po 2-3 godzinach w lodówce pod przykryciem. Po 5 minutach poczujemy co najwyżej posmak musztardy. Używajcie kurkumy! Nie tylko zmieni kolor mięsa, ale także jego smak. Kurkuma jest cudowną przyprawą, która pomaga w wielu chorobach. Ostatnią opcją na zmianę smaku kurczaka są zioła. Bierzemy pietruszkę, bazylię, rozmaryn i kolendrę a następnie drobno siekamy. Razem z oliwą mieszamy z kurczakiem. Możemy go nawet rozmasować w ziołach a później zamarynować dla lepszego efektu. Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł. A wy jakie macie sposoby na zmianę smaku mięsa?

Mówią, że niemożliwe jest znaleźć dobrego, zdrowego kurczaka prosto z fermy aby przygotować zdrowe dania z kurczaka. Dla wszystkich niedowiarków, oto dowód: zagrodowy.pl

Dodaj komentarz