19 lutego 2025
man-597178_960_720

Miażdżyca, zaliczana do jednych z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych dwudziestego pierwszego wieku, jest przyczyną prawie 60 procent wszystkich zgonów na całym świecie! Pierwsze objawy pojawiają się wprawdzie dopiero w wieku średnim i późniejszym, gdy zmiany w organizmie są znacznie zaawansowane, ale cały proces rozpoczyna się około dwudziestego roku życia i powoli rozwija przez długie lata.

Czynniki ryzyka

Miażdżyca atakuje różne narządy i organy, a przede wszystkim serce, mózg, kończyny dolne oraz nerki. W wyniku procesu zwyrodnienia na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych powstają tłuszczowe, zwapniałe płytki miażdżycowe, które w efekcie powodują stwardnienie ścian naczyń i zwężenie ich światła. Usztywnione i “przewężone” naczynia uniemożliwiają lub utrudniają dopływ krwi do poszczególnych narządów, prowadząc do zawału lub udaru. Do czynników, które znacznie nasilają rozwój miażdżycy należą między innymi: starszy wiek, płeć męska, wysoki poziom cholesterolu, niewłaściwa dieta, palenie tytoniu, ograniczona aktywność fizyczna, nadwaga i otyłość, uwarunkowania genetyczne, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca.

Pierwsze niepokojące sygnały

Miażdżyca rozwija się wprawdzie latami w sposób niezauważalny i dyskretny, ale istnieją pewne charakterystyczne objawy takie jak: zmęczenie po spacerze, ból nóg czy zadyszka, które mogą świadczyć o zaawansowanym już stopniu choroby.  W przypadku pojawienia się pierwszych niepokojących sygnałów warto skontrolować poziom cholesterolu, wykonać EKG oraz zbadać wydolność organizmu, co pozwoli ocenić lekarzowi zmiany w organizmie spowodowane miażdżycą.

Odpowiednia dieta oraz leki umożliwiają skuteczne zahamowanie, a nawet cofnięcie w ograniczonym stopniu zmiany miażdżycowe. Niezwykle ważna jest przede wszystkim zmiana dotychczasowego stylu życia poprzez zmianę nawyków żywieniowych, wyeliminowanie alkoholu i papierosów, a także wprowadzenie ćwiczeń fizycznych i relaksacyjnych.

Dodaj komentarz