16 stycznia 2025
mushroom-3669349_960_720

Każdy doświadczony grzybiarz z pewnością posiada swoje ulubione tereny leśne, w których zawsze znajdzie określone grzyby. Kluczem sukcesu udanego grzybobrania jest natomiast wybór odpowiedniego miejsca, preferowanego przez poszczególne gatunki grzybów.

Borowiki

Borowiki, zwane potocznie prawdziwkami, dzięki wyjątkowym walorom smakowym należą do najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni. Występują (zawsze w towarzystwie) zarówno w lasach iglastych jak i liściastych czy mieszanych. Zwykle borowiki można znaleźć w miejscach zacienionych, na poboczach, a także pod wysokimi drzewami (np. świerkami, dębami, bukami) obrośniętymi mchem.

Podgrzybki

Smaczny i dorodny podgrzybek brunatny, podobnie jak borowik, jest jednym z najczęściej poszukiwanych grzybów jadalnych, stanowiących bazę wielu potraw. Rośnie (nierzadko w większych gromadach) głównie w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniu drzew (sosny zwyczajnej, świerku pospolitego) lub w mchu.

Kurki

Kurka (inaczej pieprznik jadalny) o charakterystycznej barwie najczęściej występują w dużych grupach w lasach sosnowo – świerkowych.

Rydze

Rydz rośnie w lasach i młodych drzewostanach iglastych, leśnych rowach, głównie na piaszczystych glebach w dobrze nasłonecznionych miejscach.

Kozaki

Kozaki, zarówno z brązowymi jak i czerwonymi kapeluszami, można spotkać pod brzozami, topolami i osikami zwłaszcza na obrzeżach lasów i pól wśród krzaków czy wysokich traw.

Dodaj komentarz