Każdy doświadczony grzybiarz z pewnością posiada swoje ulubione tereny leśne, w których zawsze znajdzie określone grzyby. Kluczem sukcesu udanego grzybobrania jest natomiast wybór odpowiedniego miejsca, preferowanego przez poszczególne gatunki grzybów.
Borowiki
Borowiki, zwane potocznie prawdziwkami, dzięki wyjątkowym walorom smakowym należą do najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni. Występują (zawsze w towarzystwie) zarówno w lasach iglastych jak i liściastych czy mieszanych. Zwykle borowiki można znaleźć w miejscach zacienionych, na poboczach, a także pod wysokimi drzewami (np. świerkami, dębami, bukami) obrośniętymi mchem.
Podgrzybki
Smaczny i dorodny podgrzybek brunatny, podobnie jak borowik, jest jednym z najczęściej poszukiwanych grzybów jadalnych, stanowiących bazę wielu potraw. Rośnie (nierzadko w większych gromadach) głównie w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniu drzew (sosny zwyczajnej, świerku pospolitego) lub w mchu.
Kurki
Kurka (inaczej pieprznik jadalny) o charakterystycznej barwie najczęściej występują w dużych grupach w lasach sosnowo – świerkowych.
Rydze
Rydz rośnie w lasach i młodych drzewostanach iglastych, leśnych rowach, głównie na piaszczystych glebach w dobrze nasłonecznionych miejscach.
Kozaki
Kozaki, zarówno z brązowymi jak i czerwonymi kapeluszami, można spotkać pod brzozami, topolami i osikami zwłaszcza na obrzeżach lasów i pól wśród krzaków czy wysokich traw.