
źródło: https://pixabay.com/pl/
Pewnie nieraz czytaliście artykuły dotyczące szkodliwości czerwonego mięsa. Tak naprawdę jeżeli jecie zarówno mięso, warzywa, owoce, produkty zbożowe i nasiona oraz orzechy zachowując przy tym umiar, to nie musicie martwić się o zdrowie. Żadna nagonka na mięsną dietę nie jest dobra. Zwłaszcza jeżeli promują ją wegetarianie, którzy podążają za ideologią a nie faktami. Wysokiej jakości produkty mięsne zawierają żelazo, które wchłania się najlepiej spośród wszystkich produktów spożywczych. Jak się ma kwestia zdrowia mięsa do sposobu jego przyrządzenia?
Kabanosy – usuwamy wodę

Od lat receptura na wykonanie kabanosa się nie zmieniła. Należy zmielić mięso oraz odpowiednio przyprawić, tak by otrzymać konkretny smak, który nas interesuje. Później podobnie jak w przypadku kiełbasy należy umieścić je w cienkim jelicie. Wykorzystuje się do tego jelita baranie ze względu na ich grubość i jakość. Kolejne procesy, to oczywiście suszenie, czyli odparowanie wody i wędzenie. Do wędzenia używa się tylko zatwierdzonych przez UE drzew, które nie tworzą rakotwórczych substancji. Każdy z was może zrobić kabanosy na własną rękę, ale musi być przygotowany na wiele pracy i trudności na przykład przy wędzeniu. W końcu nie każdy posiada w domu wędzarke.
Grillujemy elektrycznie i na patelni
Usuwanie tłuszczu z mięsa może być uznane za grzech diety paleo, która opiera się na nasyconych tłuszczach zwierzęcych. Niemniej jednak grillowanie wygrywa ze smażeniem na patelni, dlatego szczególnie polecam je podczas przyrządzania czerwonego mięsa wołowego. Najlepsze kawałki wołowiny wystarczy przyprawić i zacząć grillować uzyskując jeden z kilku efektów do wyboru. Podobno najzdrowszy jest stek krwisty, który nie został całkowicie spieczony. Ostatecznie może być, to „medium” czyli grillowany z każdej strony, ale wciąż stawiający opór między zębami. Chude mięsa drobiowe również nadają się do grillowania elektrycznie bądź na specjalnej patelni. Nie stopimy z nich zbyt wiele tłuszczu ponieważ go nie mają. Ale uzyskamy inny niż zwykle smak, który będzie także zdrowszy od tradycyjnego grilla opalanego węglem drzewnym.
Tłuste mięsa w różnej postaci wcale nie są złe dla naszego ciała. Stwierdzenia, że powodują raka są tak samo prawdziwe jak, to że każde warzywo i owoc ma w sobie mnóstwo witamin. Nie jest tak kolorowo i nic we współczesnym żywieniu nie jest jasne. Najważniejsze by wybrać swój styl żywienia i nie popaść w nim w skrajność.