Odpowiednio przygotowana, mocna i aromatyczna kawa, która wciąż wzbudza wiele kontrowersji, pojawia się prawie zawsze podczas spotkania z przyjaciółmi, w trakcie imprezy u znajomych, tradycyjnego obiadu rodzinnego, firmowego bankietu czy biznesowej kolacji. Zdecydowanie największą popularnością cieszy się mała czarna z cukrem i niewielką ilością świeżego mleka, ale warto od czasu do czasu zaskoczyć gości i podać kawę z niebanalnym, zaskakującym dodatkiem.
Klasyczne espresso
Espresso o wyrazistym smaku i niepowtarzalnym zapachu oznacza kawowy napar, który powstaje w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy. Odpowiednio przygotowane espresso, podawane w podgrzanej filiżance z grubej porcelany, posiada na powierzchni orzechowo – brązową piankę (tzw. crema), dodająca słodkiego smaku. Może stanowić doskonałą bazę do latte lub cappuccino – wystarczy dodać mleko spienione przy użyciu gorącej pary. Do zaparzenia idealnego espresso niezbędne są: świeżo zmielone ziarna kawy najwyższej jakości, młynek żarnowy do mielenia kawy oraz automatyczny ekspres do kawy.
Kawa z lodami
W upalne dni doskonale natomiast sprawdza się kawa z dodatkiem gałki lodów, zwana affogato, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Napar powinien być dosyć mocny, ponieważ lody często łagodzą smak kawy. W tradycyjnej wersji podaje się lody waniliowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ulubione lody czekoladowe, śmietankowe, pistacjowe i wiele innych. Warto również dodać niewielką ilość syropu, wiórek kokosowych, migdałów czy różnorodnych posypek, dzięki czemu napar zyska niebanalnego smaku.
Kawa z czekoladą
Bardzo ciekawe rozwiązanie stanowi natomiast połączenie klasycznego espresso z…czekoladą, która dostarczy gościom niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Wystarczy niewielka ilość ulubionej kawy, czekolady w proszku, mleka i cukru. Całość można podawać z bitą śmietanę, najlepiej posypaną grubo utartą, gorzką czekoladą, a także…plastrem pomarańczy. W chłodniejsze dni warto dodać odrobinę rozgrzewającego chili, cynamonu, wanilii lub kardamonu.