19 kwietnia 2025
1o

http://www.pinterest.com/pin/553450241681384476/

http://www.pinterest.com/pin/553450241681384476/
http://www.pinterest.com/pin/553450241681384476/

Jako mężczyzna muszę przyznać, że panie mają naprawdę niełatwo w momencie zajścia w ciąże. Tak naprawdę przed planowanym porodem a także po nim odżywianie kobiety nie może zmienić się gwałtownie i podupaść jeśli chodzi o wartości odżywcze pokarmów. Każda faza ciąży, po porodzie a także kilka tygodni przed planowanym zajściem w ciążę powinna być przemyślana pod kątem dietetycznym. Daje to ogromne korzyści w dwie strony. Dziecko jest wtedy zdrowe i mama utrzymuje wysoką oporność oraz znacznie szybciej wraca do poprzedniego wyglądu sylwetki. A gdy mamy do czynienia z pierwszym porodem kobieta ma dużą szansę schudnąć i doprowadzić sylwetkę do jeszcze lepszego wyglądu.

Co wolno a czego unikać?

Cechą diet kobiet karmiących powinny być pełnowartościowe posiłki, urozmaicone o różne produkty spożywcze a także łatwostrawne i przyswajalne. To najważniejsze cechy odżywiania także wokół ciąży. Często zapominamy o urozmaicaniu jadłospisu. Lenistwo a może brak pomysłów? Każdy ma swoje usprawiedliwienie. Dam wam prosty przykład. Sięgając po produkty zbożowe, stanowiące bardzo ważny element energetyczny dla ciała a także bogaty w błonnik, mamy mnóstwo odmian do wyboru. Pieczywo dzieli się przecież na pszenne, żytnie, razowe, słonecznikowe a nawet owsiane. Zamiast jeść tygodniami jeden rodzaj chleba, żonglujmy nimi co kilka dni. Jeśli chodzi jadłospis matki karmiącej, to należy w nim unikać przede wszystkim potraw smażonych, tłustych oraz ciężko strawnych. Te ostatnie, to na przykład oparte o warzywa kapustne bigosy czy sałatki oraz duża ilość twarogów i serów wiejskich czy pleśniowych. Mocna kawa i herbata powinna być ograniczona do niezbędnego minimum. A alkohol oraz bardzo ostre przyprawy takie jak czosnek czy papryki chilli całkowicie wyeliminowane na pewien czas. Tym samym łatwo dojść do tego, że produkty zbożowe, jaja, mleko, mięsa i ryby a także warzywa i owoce mogą bez problemy znaleźć się w takim jadłospisie. Ograniczyłbym jeszcze cukierki oraz mocno przetworzoną żywność do minimum, nie przekraczając 30g na dobę.

Zapotrzebowania energetyczne i konsystencja posiłków

Początkowo potrawy spożywane po porodzie powinny być spożywane w postaci łatwo przyswajalnych kleików, zup oraz kompotów. Z czasem można przechodzić do bardziej złożonych dań, które mimo wszystko będą łatwo trawione w dosyć szybkim tempie. Ilość posiłków w ciągu dnia to sprawa złożona. Jeden lekarz powie pięć, inny sześć. Ja zawsze polecam jeść tyle, by co 3-4 godziny zaspokajać głód i dostarczać niezbędnych składników odżywczych na dany dzień. Nie warto trzymać się wyliczeń kalorycznych. Wystarczy, że mniej więcej będzie to od 2500 do 3500 kcal, w zależności od wzrostu i normalnej wagi kobiety. Pamiętajmy także o uzupełnianiu płynów z czystej wody mineralnej 15 minut przed posiłkiem i dopiero po 20 minutach po zjedzeniu posiłku.

Dodaj komentarz