Żaden suplement diety nie zastąpi wam warzyw i owoców w codziennej diecie. Wiąże się to z możliwością wchłaniania danej witaminy bądź minerału, które nigdy nie będzie lepsza od tej jaką oferuje natura. Dlatego polecam jedzenie produktów pochodzenia roślinnego bez ograniczeń. Oczywiście należy utrzymać zdrowy rozsądek, by nie nabawić się niestrawności. Bardzo ważną rzeczą związaną z uzupełnianiem witamin i minerałów w ciągu roku jest stosowanie się do sezonowego kalendarza warzyw. Obrazuje on czas najlepszy do spożywania danego gatunku w ciągu roku.
Kalendarz warzywny dla osoby dorosłej
Młodzież oraz osoby dorosłe a także starsze mogą skupiać się na jednym i tym samym kalendarzu. W tym artykule skupię się na jego części obejmującej sezon zimy oraz początku wiosny. W końcu wiosna to czas, w którym dopiero zaczyna się powolny rozrost roślin. Najbardziej owocne są wakacje i jesień ponieważ podczas tych pór roku możemy jeść wszystko co jest dostępne w pobliskim warzywniaku. Grudzień powinien być miesiącem dorodnego ziemniaka oraz marchewki, które leżą w naszych piwnicach. Oprócz tego polecam sięgać po przetwory, warzywa w słoikach oraz fasolę. Ten świąteczny miesiąc to ostatnia szansa na zjedzenie buraków. Minerały warto uzupełniać z wszelkiego rodzaju orzechów, które na jesieni można zbierać w potężnych ilościach.
Od stycznia do marca wciąż możemy jeść ziemniaki, przetwory oraz produkty fermentowane. Oprócz tego warto sięgać po dynię oraz późną odmianę szpinaku, która powinna być dostępna aż do marca. Okazuje się, że zimą jest co jeść jeśli chodzi o warzywa. Jedyne czego bym odradzał to pomidory oraz paprykę. Jedyną dobrą opcją jest zakup gotowych zupek na ich bazie bądź mrożonek wysokiej jakości.
Produkty dla małych dzieci
Jeśli chodzi o małe dzieci to recepta jest prosta. Tak naprawdę mamy dwie drogi. Jedna to gotowe dania, przeciery i soczki ze słoików z dokładnym oznaczeniem względem wieku malucha. Takie dania jak marchewka dla niemowlaka, przecier wieloowocowy czy inne jarzynowe obiadki są pewnym rozwiązaniem na dobre kilka miesięcy. Należy urozmaicać nieco żywienie stosując różne smaki oraz typy produktów ze względu na różne zawartości witamin. Drugą drogą, którą mogą obrać rodzice to podawanie mrożonych firmowych warzyw. Mogą to być ekologiczne warzywa, które kosztują nieco więcej niż tradycyjnie uprawiane. Badania potwierdzają, że mrożone warzywa okazują się być jednym z najlepszych rozwiązań w późnym okresie zimowym i na początku jesieni. To rozwiązanie polecam dla nieco starszych dzieci jedzących samodzielnie lub z niewielką pomocą pełnoprawne gotowane posiłki.