27 lutego 2024
zdrowie

źródło: https://pixabay.com/pl/

Zanim produkt spożywczy zostanie uznany za niezdrowy, musi przejść badania, które wskażą jego negatywne właściwości na ludzki organizm. Często jest tak, że szkodliwe substancje uwalniają się lub przekształcają dopiero w procesie obróbki cieplnej. Tak jest z kwasami tłuszczowymi omega 3 oraz wieloma olejami roślinnymi, które zmieniają się w tłuszcze TRANS dopiero podczas smażenia. W ostatnich latach obalono wiele mitów na temat szkodliwości wielu obecnie zdrowych produktów spożywczych. Wpisanie ich na listę niezdrowych w nadmiarze lub nawet niewielkim spożyciu okazało się pochopne. Jednak w niektórych przypadkach chodziło o grubszy interes, który po cichu można nazwać spiskiem. Które jedzenie zawsze było zdrowe? Na pewno poznacie je na poniższych zdjęciach.

niezdrowe
źródło: https://pixabay.com/pl/

Na tym zdjęciu widać konserwę ze smalcem.

osełka
źródło: https://pixabay.com/pl/

Trafiliście! To masło a nie jakaś margaryna 🙂

owoce
źródło: https://pixabay.com/pl/

To może być dla was zaskoczenie. Banany zostały uznane za niezbyt zdrowy owoc. Prawda jest taka, że to najlepszy owoc jaki powinien znaleźć się w potreningowym posiłku sportowca.

ziarna
źródło: https://pixabay.com/pl/

W filiżance kawy znajduje się więcej antyoksydantów i witamin niż w większości sklepowych owoców i warzyw.

Dodaj komentarz