
Z początkiem czerwca w polskich lasach pojawiły się pierwsze kurki (zwane również pieprznikiem jadalnym), które ze względu na walory kulinarne należą do najpopularniejszych grzybów jadalnych w naszym kraju. Znakiem rozpoznawczym pieprznika jadalnego jest żółta barwa, delikatny smak oraz charakterystyczny kształt.
Kurki, składające się w głównej mierze z wody, wbrew powszechnym opiniom zawierają wiele cennych witamin i minerałów takich jak witamina C, D, potas, żelazo (stąd też często określane są pojęciem „mięsa z lasu”) oraz śladowe ilości witamin z grupy B czy innych minerałów.
Stanowią idealny produkt do duszenia, smażenia oraz marynowania, a nawet…mrożenia, przy czym wcześniej grzyby należy zblanszować, aby uniknąć po rozmrożeniu gorzkiego smaku.
W kuchni najczęściej kurki dodaje się do jajecznicy, omletów, zup sosów (np. do sosu śmietanowego) lub wykorzystuje jako farsz do pierogów i naleśników.


Odpowiednio przygotowane i doprawione doskonale smakują zarówno z ryżem jak i makaronem.

Do ciekawych propozycji kurek należą między innymi: chrupiące grzanki z kurkami, pierś z kurczaka w sosie kurkowym, risotto z kurkami, czy roladki schabowe z kurkami.