19 lutego 2025
witaminy

źródło: https://pixabay.com

Odkąd ludzie odkryli, że antyoksydanty mogą pomóc w szybszym zwalczaniu chorób sezonowych, suplementy i produkty spożywcze bogate w witaminę C i selen stały się rozchwytywane. Stosowanie witaminy C w medycynie do leczenia rozmaitych chorób zostało potwierdzone jeszcze przed II wojną światową. Według lekarzy i naturopatów podczas przeziębienia czy nawet grypy warto spożywać duże ilości kwasu askorbinowego. Mogą one przekraczać nawet 10g na dobę. Naturalnie nie ma możliwości dostarczyć takiej ilości. Trzeba korzystać z suplementów diety, które zawierają syntetyczną frakcję witaminy C zwaną kwasem askorbinowym. Natomiast jej naturalna forma znajduje się tylko w pożywieniu. Skoro jej naturalna forma to za mało, by wyleczyć się z choroby sezonowej to po co ją stosować? Organizm potrzebuje jej każdego dnia. Dlatego witamina C powinna być dostarczana przynajmniej raz w ciągu doby z naturalnego źródła spożywczego. Oto kilka przykładów na najlepsze naturalne magazyny tej witaminy.

witaminy
źródło: https://pixabay.com/

Dzika róża posiada ogromną ilość witaminy C. Jednak w jej przypadku lepiej szukać ekstraktów, niż jeść owoce z krzaka.

potrawa
źródło: https://pixabay.com/

Wątróbka to magazyn witamin. Także tej o literce C.

owoc
źródło: https://pixabay.com/

Acerola wygląda jak wiśnia. Ma o wiele więcej witaminy C niż jej kuzyni ze świata owoców.

witaminy
źródło: https://pixabay.com/

Według badań 1 papryka ma tyle witaminy C, co ponad 10 dużych cytryn.

Dodaj komentarz