Ludzie zaczynający swoją przygodę ze zdrowym żywieniem są uświadamiani, że potrzebują chudego mięsa i tłuszczów roślinnych by chudnąć. Tak naprawdę najważniejsze są kalorie dostarczane w ciągu dnia i aktywność fizyczna. Jakość jedzenia i makroskładniki to nasze zdrowie. Obecne badania naukowe oraz praktyka pokazała, że metody żywienia oparte na tłustych mięsach są nie tylko dobre przy odchudzaniu, ale również zdrowe dla ludzkiego ciała.
Czy tłuste mięso jest dla mnie?
Nikt wam tego nie powie. Na pewno nie każdy organizm będzie reagował na mięso tak samo. Są ludzie, którzy żyją bez mięsa od lat i osiągają świetne rezultaty sportowe. Jednak niemała część ludzi świetnie przyswaja mięso i utrzymuje dzięki niemu zdrowie lepiej niż na diecie wegańskiej. A co z rakiem, którzy rzekomo powodowany jest przez jedzenie mięsa? Fakt jest taki, że raka powoduje też cukier, alkohol, palenie papierosów i narkotyki. Wszystko te substancje mają wpływ na rozwór nowotworów, dlatego spośród całej gamy zła, jakie nas otacza – tłuste a nawet chude mięsa stoją gdzieś na uboczu. Prędzej przejmowałbym się spożyciem mleka lub białego pieczywa niż zjedzeniem piersi z indyka czy kawałka wołowiny.
Karkówka i smalec wracają do łask
Prawdziwym zaskoczeniem może być wiele pozytywnych słów kierowanych w stronę smalcu. Smalec jako tłuszcz do smażenia na ma konkurencji. Nawet olej kokosowy czy ryżowy nie są tak wartościowe. Nie zamienia to faktu, że warto korzystać z tych 3 opcji na zmianę.
Tłuste mięso takie jak karkówka, boczek oraz tłustsze części wołowe wcale nie są nośnikami złego cholesterolu. Cholesterol jest tylko jeden. O tym, że jest zły świadczy nasz tryb życia. Sportowcy mogą zjadać nawet 50 całych jaj tygodniowo, a ich cholesterol utrzymuje się na tym samym poziomie. Jak to możliwe? Chodzi o wykorzystanie go jako późniejszego hormonu zwanego testosteronem. Bez cholesterolu facet uprawiający sport miałby niemały kłopot by wyprodukować tyle hormonów. Tłuszcze są niezwykle ważne w całej gospodarce hormonalnej. Odpowiednie przygotowanie tłustego mięsa jest ważne, zwłaszcza gdy mówimy o wieprzowinie. Pozostałe mięsa mogą być usmażone na tak zwany „blue” czyli lekko krwiste w środku. Natomiast wieprzowina ze względu na pewne zagrożenia zdrowotne musi być przyrządzona od początku do końca bez żadnych surowych kawałków.