Pierwsze sezonowe warzywa pojawiają się już w kwietniu, pod warunkiem, że dopisze pogoda a wieczorne przymrozki, będą zjawiskiem chwilowym. Zimą brak warzyw dokuczał przede wszystkim weganom oraz osobom, które muszą prowadzić dietę eliminacyjną i dużą rotację pokarmową z powodu nietolerancji. Kiszonki oraz warzywa z puszek i słoików to obowiązek w czasie zimy. Kapusta oraz kiszone ogórki to źródło bakterii prebiotycznych. Natomiast cukinia, papryka oraz zamknięte w puszkach pomidory to najlepsza opcja, gdy świeżych warzyw brakuje. Ewentualnie możemy sięgać po mrożone brokuły, kalafiory oraz marchewkę. W połowie wiosny warto rozejrzeć się za warzywami, którym niestraszne są wieczorne chłody. Sezon dojrzewania mają również niektóre gatunki rosnące w Hiszpanii. Wśród nich znajdziemy między innymi jarmuż, cykorię, marchewkę i roszponkę. Niektóre gatunki buraków i brukselki również zaczną pojawiać się w sklepach. Warto rozglądać się za rzodkiewką, którą można pierwszy raz zebrać w marcu. Kwiecień będzie najlepszym czasem na zrywanie rabarbaru i botwinki, pod warunkiem, że pogoda i temperatury nie wymrożą roślin.