
źródło: https://pixabay.com/
Dietetycy oraz naukowcy często wspominają o gotowaniu na parze, jako najlepszym sposobie na zatrzymanie witamin i minerałów w żywności. Niewątpliwie ta metoda wygrywa ze smażeniem i pieczeniem w ponad 160 stopniach Celsjusza. Para wodna nie powoduje takich strat w mikroelementach, ale nie jest idealną formą gotowania. Jest lepszy sposób, który wymaga cierpliwości. Chociaż z drugiej strony może okazać się świetną alternatywą dla osób, które nie lubią stać przy garnkach i pilnować potrawy co do minuty.
Czym jest wolnowar?

Wolne warzenie w wolnowarze. To odpowiedź na wszystkie problemy współczesnych fanatyków żywieniowych, którzy najchętniej jedliby surowe, ponieważ nie traci żadnych wartości. W skrócie wolnowarzenie polega na długim (wielogodzinnym) poddawaniu jedzenia temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni. Urządzenie zwane wolnowarem wykonane z kamionkowej misy podłączane jest do prądu. Posiada zwykle trzy tryby pracy. Dwa odpowiadają za temperaturę, która oscyluje wokół 70-90 stopni Celsjusza. Natomiast ostatni to tryb utrzymania temperatury potrawy, która została już ugotowana. Jego najmocniejszą cechą jest oszczędność energii elektrycznej. Wersja o pojemności 2,4 litra, wymaga jedynie 110 W prądu w trybie gotowania LOW.
Manualny, cyfrowy i markowy
Niewiele jest artykułów na temat zalet wolnowarów, ale na pewno znajdziecie ich kilka w języku polskim. Gwarantuję, że rozwieją wszystkie wasze wątpliwości. Teraz kilka słów na temat zakupu tego urządzenia. Tani manualny (sterowany fizycznie pokrętłem) wolnowar kosztuje około 100 złotych. Ważne by posiadał kamionkową misę, a nie aluminiowy wkład, który nie jest ani oszczędny, ani zdrowy. Markowe urządzenia firmy takiej jak Crock-pot zaczynają się od 250 złotych. Najdroższe modele kosztują prawie 600 złotych. Każdy wolnowar ma swoją pojemność. Małe i najtańsze 2,5 litrowe będę dobre dla dwuosobowej rodziny i par, które gotują tylko dla siebie. Przy 3,5 litrach w górę można już tworzyć konkretniejsze obiady dla 3-4 osób. Czy wolnowar może zastąpić piekarnik? Oczywiście, ponieważ zrobicie w nim zarówno wszystkie gatunki mięsa, jak i dosłownie każde warzywa, kasze i zupy.