
źródło: https://pixabay.com/pl/
Białka pochodzenia zwierzęcego nie każdemu służą. Jeżeli ty nie masz problemów gastrycznych ani nietolerancji na nabiał powinieneś po niego sięgać. I nie mówię tutaj o mleku i twarogach. Skupiłbym się bardziej na tłustym serze żółtym, pleśniowym, kefirach oraz maślankach czy zsiadłym mleku. Wszystkie wymienione przeze mnie produkty spożywcze można wymienić na roślinne dostarczając podobnej ilości makro i mikroelementów. Zamienniki mleka pochodzące z roślin, to w większości egzotyczne nasiona a także kilka form mleka, które można zastosować do robienia naleśników lub ciast.

Soja jeden z lepszych zamienników, pod warunkiem, że nie jest modyfikowana genetycznie!

Ryż na zdjęciu w zestawieniu z ziemniakami i makaronem pszennym. Mleko ryżowe nie ma sobie równych wśród zamienników mleka krowiego.

Tofu to jeden z najlepszych zamienników serów zwłaszcza na bazie kazeiny!

Migdały też mają swoje mleko. Bardzo drogie, ale chyba z największą ilością minerałów i tłuszczu (zdrowego).