Desery nie kojarzą nam się ze zdrowym posiłkiem. Zwykle jest w nich pełno cukru i niskiej jakości białej pszennej mąki. Witamin brak, a oleje roślinne zmieniają się w złe tłuszcze trans podczas pieczenia w wysokiej temperaturze. Jedynym plusem są doznania smakowe i wizualne. Negatywne aspekty deserów można jednak zniwelować robiąc własne wypieki na bazie mnóstwa zdrowych składników, których mało kto używa na co dzień. Desery wykonane z tych produktów spożywczych będą miały nie tylko pyszny smak, ale również w swoim składzie witaminy i minerały.
Zamienniki mąki pszennej i cukru
Najlepszym sposobem na zrobienie deseru jest ugniecenie ciasta, użycie formy do pieczenia, uformowanie ciasteczek i włożenie ich do piekarnika. Najprościej jest połączyć mąkę, jajko, mleko, cukier i sodę. Ale pszenna mąka i biały cukier, to niestety najmniej wartościowe rzeczy w całym deserze. I wcale nie one decydują o smaku naszego wyrobu. O tym decyduje tłuszcz, który wzmacnia słodki smak. A słodki smak można uzyskać także dzięki użyciu zdrowej stewii, ksylitolu lub ostatecznie fruktozy. Mąka do pieczenia wcale nie musi być z pszenicy. O wiele lepsza jest żytnia, gryczana, jaglana a nawet z amarantusa. Najlepiej połączyć 2-3 rodzaje mąk. Wystarczy po 50g mąki żytniej, gryczanej i z amarantusa by nasze ciastka były bombą błonnika, witamin i minerałów.
Tłuste dodatki do deserów
Już wcześniej wspomniałem, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, który wzmacnia go i pozwala rozpuszczać się witaminom niektórym witaminom. Zamiast stosować posypki z cukru lub inne farbowane chemiczne elementy dekoracyjne zacznijcie używać orzechów i nasion. Szczególnie polecam orzechy włoskie, brazylijskie, nerkowce i pekan. Migdały również powinny znaleźć się w zdrowym deserze. Rzadziej stosujcie orzechy ziemne, pestki słonecznika i orzechy laskowe. Te posiadają dużo kwasów omega 6, które w naszej diecie nie powinny przekraczać proporcji 5:1 do kwasów omega 3. Posmarowana tłuszczem odpornym na wysokie temperatury forma do pieczenia ( http://www.tefal.pl/Garnki-i-Patelnie/Formy-do-pieczenia/EasyGrip/p/R-easy-grip ) jest również bardzo ważna. A tłuszcz jakim możemy smarować, to na przykład olej kokosowy i olej ryżowy. Oba wytrzymają ponad temperatury 200 stopni Celsjusza bez przeobrażenia w złe tłuszcze trans.