
źródło: https://pixabay.com/
Po wycieku informacji oraz materiałów wideo przedstawiających fatalne warunki, w jakich żyją kury w klatkach, drób przestał być uznawany za zdrową żywność. Przerośnięty drób, który świadczy o stosowaniu sterydów oraz antybiotyków stanowi zagrożenie dla obecnych pokoleń. Nie można generalizować całego przemysłu mięsnego. Białe mięso drobiowe oraz jajka to jeden z najbardziej wartościowych składników diety pod warunkiem, że wiemy gdzie szukać i jaki dokładnie produkt wybierać.
Kurczak tylko z zagrody
Przestrzeń do życia, słońce oraz aktywność fizyczna jest bardzo ważna dla wszystkich gatunków zwierząt hodowlanych. Krowa, która pasie się na łące i je trawę daje zdrowsze mleko od tej, która całe życie spędza w zamkniętej hali. Tak samo jest z drobiem. Metodyka hodowli, której poddawany jest kurczak zagrodowy, jak sama nazwa wskazuje, polega na zapewnieniu większej ilości miejsca do poruszania. Poza tym Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt dba o to by drób zagrodowy (w tym kaczki i gęsi) nie był karmiony paszą z GMO oraz dostawała hormony przyspieszające wzrost. Wyższa od normalnej cena takiego kurczaka wynika też z dłuższej hodowli i mniejszej ilości drobiu. Takie mięso jest nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze. Nie trzeba jeść go w takich ilościach jak przekłamanych piersi z kurczaka z supermarketu. Organizm poczuje, że otrzymał wyższej jakości produkt, który lepiej wykorzysta i nie będzie obciążony chemią, która mogłaby się w nim znajdować.
Oto przykład producenta kurczaków zagrodowych – http://drosed.com.pl/grupa_produktow/zagrodowy/
Kupuj jajka klasy zero lub jeden

„Jesteś tym, co jesz” – odnosi się zarówno do ludzi, jak i zwierząt. Kurczak, który zjada niskiej klasy paszę bez wartościowych dodatków witamin i minerałów będzie dawał jajka o niskiej jakości i wartości biologicznej. Żółtko nie dostarczy nam witaminy D ani kwasów omega 3, które według dietetyków powinny się w nim znaleźć. Otrzymamy mnóstwo kwasów omega 6, które potęgują stany zapalne. Nawet aminokwasy, które tworzą białko, będą wybrakowane. Tak wyglądają współczesne masowo produkowane jajka klasy trzeciej. Klasa druga, nieco droższa jest lepsza ze względu na chów ściółkowy. Tam przestrzeń do życia jest większa. Niestety nie mamy pewności co do jakości paszy. Numer 1 na jajku oznacza wolnowybiegowy chów i lepszą paszę. Natomiast oznaczenie zero daje pewność, że kurczak karmiony jest także trawą oraz robakami, które znajdą. Te jajka są idealne dla dzieci i dorosłych. Mają najwięcej witamin i można jeść je nawet co drugi dzień.