
źródło: https://pixabay.com
Codziennie powinniście jeść porcję ziaren lub orzechów. Trzymając się zasady zdrowej rotacji, nie wolno każdego dnia jeść identycznych nasion. Wystarczy, że wybierzecie sobie trzy ulubione gatunki i zamiennie zastosujecie je w swojej diecie. Podpowiem wam, które z gatunków ziaren i nasion są tymi najbardziej wartościowymi, oraz jak się z nimi obchodzić. Na samym szczycie są krajowe ziarna dobrze znane ze sklepów. To siemię lniane, które kupione w postaci nieprzetworzonej wymaga zmielenia. Należy zmielić je ze względu na zawartość błonnika i zdrowych tłuszczów omega 3, które nie wchłoną się zamknięte w skorupce. W innym wypadku całe ziarno przejdzie przez nasze jelita niewzruszone i nawet nie zdąży strawić się wstępnie w żołądku. To samo tyczy się niezwykle zdrowych nasion Chia (szałwia hiszpańska), które są prawdziwym liderem, jeśli chodzi o zawartość kwasów omega 3 i błonnika. Dzięki temu są niezwykle chłonne i potrafią silnie zwiększyć swoją objętość. Dlatego radzę jeść je na przykład z owsianką na wodzie. Jako trzecie szczególnie zdrowe nasiona, należy wymienić sezam czarny. W przeciwieństwie do białego ma więcej mikroelementów i mniej kwasów omega 6 działających prozapalnie. Są droższe od białych ziaren, ale naprawdę warto po nie sięgać.



