Do uzupełnienia wszystkich witamin i minerałów niezbędna jest codzienna suplementacja. Nie ukrywają tego dietetycy, naturoterapeuci oraz lekarze, którzy nie dali omamić się przemysłowi farmaceutycznemu. Nie oznacza to, że powinniśmy traktować wszystkich produktów spożywczych jako jałowych nośników smaku. Są trzy grupy, które posiadają bardzo duże zasoby witamin i minerałów, które mogą uzupełniać wiele z nim bez potrzeby korzystania z preparatów syntetycznych. Zobaczcie jakie to produkty spożywcze.
Egzotyczne i rodzime jagody
Jagodą o największej zawartości mikroelementów jest gatunek Goji. Na jej podstawie tworzonych jest wiele suplementów zawierających substancję chroniące nasze DNA, wzrok oraz funkcje seksualne. Za 1kg jagód Goji zapłacicie średnio 50 złotych w dobrej hurtowni. Według zaleceń, tygodniowo nie powinno się spożywać więcej niż 50g tych drogocennych owoców. Jednak niektóre źródła mówią o dwukrotnie wyższej porcji. Rodzime jagody takie jak borówka, morwa oraz malina są równie bogate w antyoksydanty. Powinniśmy je jeść przez cały sezon i nie obawiać się żadnej fruktozy.
Podroby lepsze niż każde mięso
Niezaprzeczalnym królem, jeśli chodzi o potężną zawartość mikroelementów, jest wątróbka. W ogóle podroby są bardzo wdzięcznym produktem spożywczym, ponieważ niewiele kosztują, a są bardzo zdrowe. Jednak wątróbka ze względu na możliwość gromadzenia toksyn powinna być wybierana od zwierząt, które nie były obciążone dużą ilością antybiotyków. Najlepsze będą indyki. Nawet serca i żołądki mogą okazać się wielokrotnie lepszym wyborem dla zdrowia niż pierś z kurczaka czy szynka z wieprzowiny. Jedyną ich wadą jest bardzo długi czas obróbki termicznej. Zanim żołądki i serca przestaną być „gumowe”, może minąć nawet do 2 godzin.
Bio nasiona i orzechy
Niektóre gatunki orzechów są lepsze od innych, szczególnie z powodu zawartości kwasów omega 3 tak drogocennych dla naszego organizmu. Jako drugi element wyróżniający niektóre orzechy na tle całej masy nasion, jest zawartość minerałów. Nigdzie indziej nie znajdziecie tylu minerałów co w orzechach. Już 5 dużych orzechów brazylijskich jest w stanie zapewnić dzienne zapotrzebowanie na cynk dorosłego mężczyzny. Natomiast orzechy włoskie słyną z dużej zawartości magnezu i fosforu. Trzecim gatunkiem, który warto wyróżnić są migdały. Te uzupełniają nawet do 40% zapotrzebowania na mangan i 40% na witaminę E w 30-35 gramowej porcji. Ich cena jest adekwatna do właściwości, dlatego kilogram potrafi kosztować do 60-70 złotych.